015 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
015 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
Ο ιερέας διά της αγίας Λόγχης βγάζει τριγωνική μερίδα της Παναγίας Θεοτόκου, την οποία και τοποθετεί πάνω στο άγιο Δισκάριο, στο δεξιό μέρος του Αμνού.
 
Ο ιερέας διά της αγίας Λόγχης βγάζει άλλες μικρές τριγωνικές μερίδες (το σύνολο 9):
 
1. Εις τιμήν των Ταγμάτων:
    1. πασών των επουρανίων Δυνάμεων ασωμάτων
    2. των αγίων ενδόξων Προφητών
    3. των αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων
    4. πάντων των αγίων Ιεραρχών
    5. των αγίων ενδόξων Μαρτύρων
    6. πάντων των απ’ αιώνος εν ασκήψει λαμψάντων Μοναχών
    7. των ενδόξων και θαυματουργών Αναργύρων
    8. των αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αγίου της ημέρας ού και η μνήμη επιτελείται και
    9. του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου (ή Βασιλείου του Μεγάλου) ού και η Θεία Μυσταγωγία επιτελείται.
 
Όλες τις πιο πάνω μερίδες βγάζει ο ιερέας από το πρόσφορο διά της αγίας Λόγχης και τις τοποθετεί στα αριστερά του Αμνού.
 
2. Όπως σε μια κηδεία γίνεται κατάθεση στεφάνων από διάφορα σωματεία, τώρα κατατίθενται οι ίδιοι οι Άγιοι (ο καθένας στο Τάγμα του) και συλλειτουργούν μαζί με τους πιστούς, σε κάθε Θεία λειτουργία, το Ευχαριστιακό Δείπνο.
 
3. Στην Θεία Λειτουργία ζούμε το Μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο της κοινωνίας των Αγίων.
 
4. Η Θεία Λειτουργία είναι το γεγονός που συγκαλεί (εκκλησιάζει) ολόκληρη την Εκκλησία, την Παναγία Μητέρα του Θεού, τα Τάγματα των Αγγέλων και των Αγίων, καθώς και τους πιστούς, ζώντες και τεθνεώτες. Τους συγκαλεί όλους επί το αυτό, κατά τον λόγο του Κυρίου: “ όπου εάν ή το πτώμα, εκεί συναχθήσονται οι αετοί” (Ματθ. 24, 28).
 
5. Ο χορός των Αγίων είναι και ο σκοπός της Θείας Οικονομίας· να μετοικήσουν οι άνθρωποι από την γη στον Ουρανό και να γίνουν μέτοχοι της Βασιλείας των Ουρανών.
 
6. Κάθε ευχαριστιακή Κοινότητα είναι ολόκληρη η μία Ποίμνη του Χριστού που “εν ενί στόματι και μια καρδία” προσφέρει τα δώρα στον Ένα Ποιμένα και με την Κοινωνία του Δεσποτικού Σώματος που τους αντιδωρίζει, δημιουργεί την κοινωνία των Αγίων.
 
7. Αφού τελειώσει ο ιερεύς με τις τριγωνικές μερίδες των Αγίων, αρχίζει να βγάζει μερίδες ψίχουλα και να τα τοποθετεί στο κάτω μέρος τώρα του Αμνού,
    1. για τον οικείο Δεσπότη και πάσης Επισκοπής Ορθοδόξων, του ιερού Κλήρου και όλων των ζώντων Ορθοδόξων Χριστιανών, τους οποίους η ευσπλαχνία του Θεού έχει καλέσει στην κοινωνία Του· και μετά βγάζει μερίδες,
    2. για όλους τους κεκοιμημένους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι εκοιμήθησαν με την ελπίδα της αναστάσεως της αιωνίου ζωής, όντες σε κοινωνία με τον πανάγαθο Θεό.

Κυριακή 11/06/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate