ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό, η πολιτική των εικονομάχων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου υποχρέωσε πολλούς ευσεβείς κληρικούς και λαϊκούς να καταφύγουν σε περιοχές σχετικά ήσυχες, όπως η Κύπρος, στην οποία εξακολουθούσε η τιμή προς τις άγιες εικόνες, ώστε να διασώσουν τα θαυματουργά εικονίσματα από το μένος των εικονομάχων.

Το Σπήλαιο μέσα στους βράχους.

Τότε, κάποιος Μοναχός μετέφερε στην Κύπρο μια εικόνα της Παναγίας, που αργότερα ονομάσθη Τροοδίτισσα, και αναζήτησε καταφύγιο στην Μονή του Αγίου Νικολάου των Γάτων, κοντά στο χωριό Ακρωτήρι της Λεμεσού. Εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια, κατόπιν υποδείξεως της Θεοτόκου, ανεχώρησε για τα βουνά του Τροόδους, για να μεταφέρει το θαυματουργό εικόνισμα σε περιοχή, πάνω από την οποία θα έβλεπε στήλη πυρός και όπου θα εγκαταβίωνε.

Το Ιερό Σπήλαιο σε παλαιά φωτογραφία.

Τελικά, κατέληξε σε ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στα βορειοανατολικά της Μονής, στον δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Πλάτρες, όπου και έζησε μέχρι τον θάνατό του. Το σπήλαιο αυτό δημιουργείται στην πραγματικότητα από φυσικό βαθούλωμα, που βρίσκεται κάτω από πεσμένο υπερμεγέθη βράχο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σπήλαιο αυτό, το οποίο μετέπειτα ονομάστηκε «Σπήλαιο της Τροοδιτίσσης», συνδέεται με ανθρώπινη παρουσία ασκητών στην περιοχή, όπως κατέδειξε η τυχαία εύρεση τάφου στο εσωτερικό του από Μοναχούς της Μονής, στις 14 Φεβρουαρίου 1949. Τότε, δηλαδή, οι Μοναχοί θέλησαν να διευρύνουν το Σπήλαιο, αφαιρώντας χώμα, για να καθίσταται ευκολότερη η είσοδος προσκυνητών, οπότε εντόπισαν τάφο με τα οστά δύο ανδρών και τρία πήλινα αγγεία του 16ου αιώνα, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο Κυπριακό Μουσείο.

Το Ιερό Σπήλαιο σήμερα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε την άποψη για την κατά καιρούς παρουσία στην περιοχή αναχωρητών, οι οποίοι αναζητούσαν στο ιδανικό για άσκηση και προσευχή περιβάλλον του Σπηλαίου, ησυχία και περισυλλογή, για να αφιερωθούν απρόσκοπτα στο μοναχικό ιδεώδες.

Το «Σπήλαιο της Τροοδιτίσσης», που κατά την παράδοση φιλοξένησε τον πρώτο Μοναχό, καθώς και σε μεταγενέστερο χρόνο άλλους ασκητές, ανακαινίσθηκε το 1972 από τον Ηγούμενο της Μονής Αθανάσιο, με δαπάνες της Πριγκήπισσας Ζήνας Κάνθερ. Τότε στην εσωτερική πλευρά του Σπηλαίου τοποθετήθηκε κενοτάφιο εις μνήμη των δύο ασκητών. Από την θέση αυτή η θέα είναι εξαιρετική και ο προσκυνητής μπορεί να αντικρίσει τα νότια παράλια της Κύπρου, και ειδικότερα την περιοχή της Μονής του Αγίου Νικολάου των Γάτων, όπου φιλοξενήθηκε ο πρώτος Μοναχός.

Κενοτάφιο του Ιερού Σπηλαίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το Σπήλαιο είχε αφιερωθεί από τα παλαιότερα χρόνια στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ελειτουργείτο κατά την ημέρα εορτασμού της, στις 6 Αυγούστου.

Η παλαιά θαυματουργός εικόνα της Τροοδιτίσσης, όπως αναφέρεται στην ιστορία της Μονής, μετά το κτίσιμο του Ναού μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο τέμπλο, στα δεξιά της Ωραίας Πύλης. Αργότερα, σε άγνωστο για μας χρόνο, είχε τοποθετηθεί στο ιερό Σπήλαιο μία άλλη εικόνα ωραιοτάτης τέχνης, του 16ου αιώνα, η οποία στην συνέχεια πήρε την ονομασία «Παναγία του Σπηλαίου».

Η εικόνα αυτή αντικαταστάθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, για λόγους προφύλαξής της, από άλλη, με την επιγραφή «Η Κυρία των Αγγέλων», που αγιογράφησε, το 1954, ο νυν Ηγούμενος Αθανάσιος.

Η Παναγία του Σπηλαίου.

Δυστυχώς, η τελευταία αυτή εικόνα κλάπηκε, στις 28 Μαίου 1961, από ιερόσυλους, που φαίνεται ότι την κτύπησαν με σκληρό αντικείμενο και την έξυσαν, προκαλώντας αρκετές ζημιές στην εικονογράφησή της. Ακολούθως την έριξαν στους παρακείμενους θάμνους, όπου βρέθηκε τελικά, στις 24 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, από εργάτες των Δημοσίων Έργων, όταν ανέβηκαν στην περιοχή, για να ελέγξουν την σταθερότητα των βράχων. Σύμφωνα με αφήγησή τους, όταν δύο από αυτούς θέλησαν να την μεταφέρουν, αυτή, κατά θαυμαστό τρόπο, γινόταν ασήκωτη, με αποτέλεσμα να την αναλάβει τελικά ο επιστάτης, που μερίμνησε για την παράδοσή της στην Μονή. Οι δύο εργάτες θεώρησαν ότι αυτό οφειλόταν σε κάποιο σοβαρό αμάρτημά τους, που ερμήνευσαν ότι τους καθιστούσε ανάξιους να υπηρετήσουν την Θεοτόκο, γεγονός που συνέτεινε, ώστε σε μεταγενέστερο χρόνο να εξομολογηθούν και να αναγεννηθούν πνευματικά.

Η Κυρία των Αγγέλων.

Παρά το γεγονός ότι η «Η Κυρία των Αγγέλων» παρέμεινε εκτεθειμένη για εννέα περίπου μήνες στις άσχημες καιρικές συνθήκες της περιοχής, ειδικά του χειμώνα, δεν έπαθε τίποτε, εκτός από την ζημιά που της προξένησαν οι ιερόσυλοι. Αργότερα, η εικόνα αυτή καλύφθηκε από αργυροκόσμητη επένδυση και μεταφέρθηκε στο προσκυνητάρι του Καθολικού· εις δε το Σπήλαιο τοποθετήθηκε άλλη εικόνα της Παναγίας.

 

 

 

 

All Rights Reserved
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate