016 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
016 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
1. Όταν μνημονεύεται μια ψυχή (είτε ζώντος είτε κεκοιμημένου) στην Ιερά Προσκομιδή, μετέχει αυτή του αγιασμού των Τιμίων Δώρων, μετά την μεταβολή αυτών σε Σώμα και Αίμα Χριστού.
 
2. Εάν μεν είναι μετανοημένη ψυχή δέχεται την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Αν όμως συνεχίζει να ζει μέσα σε θανάσιμο αμάρτημα, τότε η ψυχή δέχεται την καταδίκη της.
 
3. Και οι κεκοιμημένοι (οι ευσεβώς αποθανόντες) “κοινωνούν” τον Χριστό, με τρόπο που Αυτός γνωρίζει. Τον αγιασμό που μεταδίδει στους ζώντες η Θεία Κοινωνία δεν τον στερούνται ούτε οι ευσεβείς κεκοιμημένοι.
 
4. Και ή τους σβύνεται όλο το χρέος τους ή τουλάχιστον αφαιρούνται κάποιες οφειλές των (των αποθαμένων).
 
5. Μεγάλο κέρδος και ωφέλεια δέχονται οι ψυχές των κεκοιμημένων από την αναίμακτη θυσία του υπέρ ημών αποθανόντος Χριστού.
 
6. Πάνω στο δισκάριο βρίσκεται παρούσα όλη η Οικουμενική Εκκλησία. Στο μέσον ο Αμνός του Θεού (ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου), δεξιά η Παναγία, αριστερά τα τάγματα των Αγγέλων και των Αγίων και κάτω οι ζώντες και κεκοιμημένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
 
7. Μέγα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας: Ο Θεός βρίσκεται μεταξύ ανθρώπων θεουμένων· προοίμιο της μέλλουσας βασιλείας και αιωνίου ζωής… “Θεός μεθ’ ημών ορώμενός τε και μεταλαμβανόμενος…”
 
8. Ο ίδος ο Χριστός με την σάρκωση και την Θυσία Του μας μάζεψε κοντά Του· και με την αγάπη Του μας συγκεντρώνει σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Βασιλεία Του.
 
9. Το θυμίαμα υποδηλοί την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στα Τλιμια Δώρα και στους πιστούς.
 
10. Όπως το θυμίαμα ευωδιάζει όταν έρθει σε επαφή με το αναμμένο κάρβουνο στο θυμιατήρι, έτσι και οι προσευχές μας ευωδιάζουν όταν προσφέρονται με ζέση ψυχής, οπόταν η ψυχή μας γίνεται ζωντανό θυμιατήριο.
 
11. Απαιτείται να απαλλαγούμε από την δυσοσμία των παθών (εξαιρέτως δε, των σαρκικών παθών) για να παρασταθούμε στο άγιο θυσιαστήριο με ευωδιάζοντα σώματα και ψυχές…

Κυριακή 25/06/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate