ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΦΟΥ – 19 Φεβρουαρίου 2023♦♦♦♦♦♦♦
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΗΣ
Θέμα: Εκλογή Μητροπολίτου Πάφου
 
 
Αγαπητοί,

H Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης, ως ενοριακή Μονή, ανέκαθεν ανήκε στην Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, καίτοι πολιτειακά ανήκει στην Επαρχία Λεμεσού.

Η Μονή μας, πιστή στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ήτο πάντοτε παρά το πλευρό του εκάστοτε Μητροπολίτου Πάφου, με πνεύμα σεβασμού, αγάπης και υιϊκής υπακοής. Αλλά, και από πλευράς του εκάστοτε Μητροπολίτου Πάφου, ετυγχάνομεν της πλήρους στήριξης και βοήθειάς του, ώστε απροσκόπτως η Αδελφότητά μας να διάγει ζωή ησυχαστική, προσευχητική και σύμφωνη με το Μοναχικό ιδεώδες, προς σωτηρία των ψυχών των Μοναχών της Αδελφότητάς μας αλλά και των εν γένει πιστών της αγιωτάτης μας Εκκλησίας.

Ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας, προς εκλογή νέου Μητροπολίτου Πάφου, η Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης έρχεται να συμβάλει, με την παρούσα ανακοίνωσή της, στην ανάδειξη αξίου προς το υψηλό τούτο, δύσκολο και επίπονο έργο της διαποίμανσης του ποιμνίου της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου.

Διά τούτο, πληροφορούμε τον πιστό λαό της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας και προτείνουμε, ως άξιο της χηρευούσης θέσεως του Μητροπολίτου Πάφου, τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο.

Πολλοί είναι οι λόγοι (όπως πνευματικοί, εκκλησιαστικοί, διοικητικοί, Λειτουργικοί, Μοναχικοί και εθνικοί) που συνηγορούν στην πιο πάνω τοποθέτησή μας. Θα αρκεστούμε να αναφέρουμε τους πιο βασικούς:

Ο άγιος Καρπασίας, τον οποίο γνωρίζουμε εδώ και 40 χρόνια:
  • Έχει Εκκλησιαστική συνείδηση. Γνωρίζει τους Κανόνες της Εκκλησίας μας και προωθεί την ενότητα, την εύρυθμη λειτουργία και την προοπτική της, μέσα στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων.
  • Έχει Λειτουργική συνείδηση, θεωρώντας ως κέντρο της ζωής της Εκκλησίας και των πιστών της, την Θεία Λειτουργία και τις Ιερές της Ακολουθίες. Θεωρεί εκ των ουκ άνευ, την παρουσία στην ζωή και την συνείδηση του κάθε πιστού, την συμμετοχή του στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας και κυρίως στο Ποτήριον της Ζωής. Αυτά αποτελούν απαραίτητα εφόδια στον πνευματικό του αγώνα, για την κάθαρσή του και τον αγιασμό.
  • Έχει Μοναχική συνείδηση. Από το 1990 έχει ενταχθεί στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης και έχει αποκτήσει πλήρη συνείδηση του Μοναχικού ιδεώδους.
  • Έχει διοικητικές ικανότητες, ως έχων πολύχρονη εμπειρία στα διοικητικά των Μητροπόλεων. Το 1990 πήγε, με την ευλογία του Ηγουμένου μας Αθανασίου, απόσπαση στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, όπου διετέλεσε Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το 1995 επέστρεψε στην Ιερά Μονή της μετανοίας του και το 2007, όταν ο τότε Μητροπολίτης Πάφου, μακαριστός Χρυσόστομος Β’, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τον πρότεινε στην Ιερά Σύνοδο για την Επισκοπή Καρπασίας, στην θέση της οποίας και εξελέγη ομοφώνως. Έκτοτε υπηρετεί επιτυχώς την Ιερά Αρχιεπισκοπή με υπευθυνότητα και ιερό ζήλο, πράγμα το οποίο αποτελεί εχέγγυο για την συνέχιση και αύξηση του έργου του, ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.
  • Είμεθα πεπεισμένοι ότι ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, με την εκλογή του στην θέση του Μητροπολίτου Πάφου, θα συμβάλει καταλυτικά στην ανόρθωση του ιερού Κλήρου της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, η οποία θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην ανόρθωση του Ορθοδόξου φρονήματος και της Ορθοδόξου ζωής των πιστών μας.
  • Η για πάρα πολλά χρόνια ενδιατριβή του, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στα θέματα των ποικίλων Αιρέσεων, του δίνει την ανάλογη εμπειρία και δυνατότητα ώστε, από την θέση του Μητροπολίτου Πάφου, να διαφυλάξει το ποίμνιό του από κάθε ανορθόδοξη και αιρετική παραπλάνηση.
  • Πέραν των ανωτέρω, ο άγιος Καρπασίας είναι φιλόπατρις, θεωρώντας πως το ενδιαφέρον διά την πορεία της Πατρίδος μας μέσα στους διάφορους κλυδωνισμούς της, είναι αναφαίρετο χρέος και επιτακτική ανάγκη.
  • Το ενδιαφέρον του για την δημιουργία σωστών και υγειών οικογενειακών εστιών, είναι επίσης χαραγμένο στην συνείδησή του και συντελεί προς τούτο η κατεύθυνση που έδινε και εξακολουθεί να δίνει ως πνευματικός καθοδηγητής πολλών τέτοιων οικογενειών, αλλά και νεαρών ζευγαριών που ετοιμάζονται να εισέλθουν στον έγγαμο βίο.
  • Ως οξύνους αλλά και δημιουργικός, γνωρίζει να επιλέγει κατάλληλους συμβούλους, ώστε να διοικεί τα διάφορα οικονομικά ζητήματα της Εκκλησίας προς το εκάστοτε συμφέρον της. Γιατί, η οικονομική ευχέρεια της Εκκλησίας, της δίνει την δυνατότητα να ασκήσει το φιλανθρωπικό της έργο απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.
  • Συνοψίζοντας, φρονούμε και πιστεύουμε, πως ο άγιος Καρπασίας, με την εκλογή του στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, θα επιτελέσει πνευματικό έργο σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου.

Έχουμε πολλά να γράψουμε, για τον Επίσκοπο Καρπασίας, όμως αρκεστήκαμε ενδεικτικά στα πιο πάνω.

Επισημαίνουμε, πως όλα όσα γράφουμε τα γράφουμε με υπευθυνότητα και με πνεύμα Εκκλησιαστικό, αγάπης και ενότητος της Εκκλησίας μας.

Προτείνουμε, χωρίς να εξαναγκάζουμε την συνείδηση κανενός, να γράψουμε στο κενό ψηφοδέλτιο, κατά την ψηφοφορία της 19ης Φεβρουαρίου, την λέξη “Καρπασίας”, διά το καλόν της Εκκλησίας.

Τέλος, αδελφοί μου, μετά την δική μας ψήφο, αφήνουμε την τελική ψήφο στον Μέγα Αρχιερέα και λυτρωτή των ψυχών ημών και Κυβερνήτη της Εκκλησίας μας, τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν.

Με τις ευχές του εκατονταετούς, σεβαστού και σεπτού αγίου Γέροντός μας Ηγουμένου Αθανασίου, διατελούμε,

ο Πρωτοσύγκελλος και πνευματικός της Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης Δαμασκηνός Ιερομόναχος και οι συν εμοί εν Χριστώ Αδελφοί.
 
Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης,  27 Ιανουαρίου 2023
 
⇒ Δείτε και την Ανάρτηση του PAFOS.NET εδώ
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate