005 ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ
 
1. Ήθελεν, η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, η μέχρι της στιγμής εκείνης πόρνη (κάτι που ασκούσε από τα 13 της μέχρι και τα 30 της)· ήθελε, λέγω, να προσκυνήσει και αυτή τον Τίμιο Σταυρό στην Εκκλησία, αλλά μια δύναμη την έσπρωχνε έξω. Δοκίμασε και δυο και τρεις φορές, αλλά και πάλιν η αόρατη δύναμη την έσπρωχνε έξω. Αυτό την έκανε να έρθει σε συναίσθηση των κακών της πράξεων· να κατηγορήσει τον εαυτό της, να έρθει σε πλήρη και αληθινή μετάνοια και να επιστρέψει στον Θεό. Μετά απ’ αυτό, κατάφερε να μπει στην Εκκλησία και να προσκυνήσει, ανεμπόδιστα τώρα, τον Τίμιο Σταυρό. Και απ’ εκείνη την στιγμή, πέρασε η Οσία το υπόλοιπο της ζωής της στην έρημο, με αγνότητα και αγιότητα βίου.
 
2. Μέσα εκεί στην έρημο πέραν του Ιορδάνου, κατάφερε, με εγκράτεια, νηστείες και προσευχές, να λεπτύνει την σάρκα (εννοώ, το σαρκικό φρόνημα) και να καταδαμάσει την αγριότητα των παθών από τα οποία ήταν προηγουμένως κατακυριευμένη.
 
3. Με την άσκησή της αυτή, εξαφάνισε τις παλαιές εικόνες και ενθυμίσεις των προτέρων της αμαρτημάτων και αντ’ αυτών έγραψε πάνω στην ψυχή της μόνο τα αγνά και θεάρεστα και ανύψωσε τον νου της στον Θεό, με προσευχές και με κάθε άλλη αρετή. Και τόσο πολύ αγιάστηκε, που περπατούσε “αβρόχοις ποσί” πάνω από τα ύδατα του Ιορδάνου!
 
4. Τόση ήταν η θαυματουργική δύναμη του Σταυρού, τον οποίο είχε τότε προσκυνήσει, ώστε η πρώην δημόσια Πόρνη, αφού παραμέρισε και αψήφισε την γυναικεία της αδυναμία, αντιτάχθηκε με γενναιότητα κατά του διαβόλου και αποκόμισε το βραβείο της νίκης!
 
5. Με το ξίφος της εγκράτειας καταδάμασε τα πάθη της σάρκας και με την σιωπή της άσκησης εξαφάνισε τις πονηρές ενθυμίσεις που την ενοχλούσαν για 17 έτη (όσα ακριβώς έτη είχε κάμει μέσα στην πορνεία και την αμαρτία). Είχε πολλά δάκρυα, η αγία, και μας έδωσε υπόδειγμα γνήσιας και αληθινής μετάνοιας, με όλη της αυτή την βιωτή.
 
6. Και αφού ανάλαβε τον Σταυρό της, η Οσία Μητέρα μας, ακολούθησε τον Χριστό και κατάφερε να καθαρίσει το “κατ’ εικόνα”, που είχε αμαυρώσει μετά το Βάπτισμά της. Και όλους μας διδάσκει να καταφρονούμε την σάρκα με τις κακές της επιθυμίες, και που κάποια ώρα θα σβήσει και θα λειώσει μέσα στο χώμα, και να επιμελούμαστε την ψυχή μας, που είναι όντως πράγμα αθάνατο. Και πράγματι, συναγάλλεται τώρα η αγία μαζί με τους Αγγέλους.
 
7. Αλλά και πόση ήταν η ευσπλαγχνία και συγκατάβαση του Θεού μας! Μιαν πρώην μεγάλη και ξακουστή πόρνη της Αλεξάνδρειας, με τις πρεσβείες της Παναχράντου Του Μητρός, την αγίασε και την έκανε τόσο αγνή και άμεμπτη, ώστε να την προσομοιάσει με τους Αγγέλους!
 
8. Όπως είπαμε και στην αρχή, ο μεγάλος πόθος της τότε πόρνης Μαρίας της Αιγυπτίας, να προσκυνήσει και αυτή τον Τίμιο Σταυρό, την έκανε να δώσει υπόσχεση αληθινής μετάνοιας· και έτσι, σταύρωσε τον εαυτό της και την σχέση που είχε με τον κόσμο (τον κόσμο των παθών). Υπόταξε και χαλιναγώγησε τα σαρκικά της πάθη, με τους ασκητικούς της κόπους και απόδειξε πόσο ανδρείο φρόνημα είχε αποκτήσει στην ψυχή της, αν και ήταν γυναίκα απαλή και ασθενής στην φύση της.
 
9. Πράγματι, η αγία υπέστη μια άγια αλλοίωση, που την μετέθεσε από τα χαμηλά και χαμερπή στα θεία και υψηλά! Η πρώην Πόρνη έγινε σεμνότατη γυναίκα! Αυτός της ο πόθος της για τα θεία και η ζέουσα πίστη της, την έκανε να μισήσει κυριολεκτικά τις σαρκικές ηδονές και να ανυψωθεί προς τα πνευματικά και ουράνια.
 
10. Σεμνότατη Οσία Μαρία και καύχημα των Ασκητών, ευκολότερα υπόμενες τον κόπο της άσκησης μέσα στην έρημο, με την ισχυρότατη δύναμη του Χριστού μας! Τους ακάθαρτους δε λογισμούς τους έσβηνες και εξαφάνιζες με τα θεία σου δάκρυα. Γι’ αυτό, με πίστη σε ευφημούμε και δοξάζουμε σε όλους τους αιώνες!
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate