006 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ’ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ’ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ
 
1. Αυτός που έχει για θρόνο τον Ουρανό και υποπόδιο την Γη, μετά την ανάσταση του Λαζάρου στην Βηθανία, εισήλθε στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, όχι με στρατιωτικές παρατάξεις και δορυφορίες, όπως έκαμναν οι νικητές βασιλείς στους πολέμους, αλλά ταπεινά καθήμενος πάνω σε ένα νεαρό πουλάρι όνου. Και από πλευράς των Ιουδαίων, όσοι είχαν αγαθή γνώμη και ήσαν άπειροι στην κακία, ακούσαντες το τερατούργημα που έκανες, να αναστήσεις τον τετραήμερο νεκρό Λάζαρο, σε επευφήμουν λέγοντες, “Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος Βασιλεύς του Ισραήλ”.
 
2. Να χαίρεσαι και να ευφραίνεσαι η πόλη Σιών, ακόμα περισσότερο δε, να τέρπεσαι και να αγάλλεσαι η Εκκλησία του Θεού. Γιατί, ιδού, ο Βασιλιάς σου έρχεται με μετριότητα και γεμάτος δικαιοσύνη, καθήμενος πάνω σε νεαρό πουλάρι.
 
3. Με το πρόσταγμά σου ανάστησες τον άπνουν νεκρόν και τετραήμερο φίλο σου Λάζαρο. Αυτό δε ήταν προτύπωση και εγγύηση και της δικής σου Αναστάσεως. Το ότι δε, κάθισες πάνω σε πουλάρι όνου, πάνω στο οποίο δεν κάθισε κανένας προηγουμένως, και αυτό ήταν συμβολικό: Προτύπωνε την μοναδική εξουσία σου πάνω στα άλογα Έθνη. Γι’ αυτό και οι απλοί Ιουδαίοι, ακόμη και τα άκακα παιδάκια και τα βρέφη που θήλαζαν, βλέποντά σε να εισέρχεσαι στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, και με θαυμαστό τρόπο σου πρόσφεραν αίνο, έξι μέρες ακριβώς πριν από το Πάσχα.
 
4. Σήμερα μας μάζεψε εδώ στην Εκκλησία η χάρη του Παναγίου σου Πνεύματος. Και όλοι μας, σηκώνοντας σαν άλλο λάβαρο τον Σταυρό σου, λέγουμε: “Ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου· Ωσαννά εν τοις υψίστοις.”
 
5. Αυτός που έχει για θρόνο τα Αγγελικά Χερουβείμ και τώρα κάθεται πάνω σε πουλάρι όνου, εισέρχεται προς το εκούσιο (θεληματικό) Πάθος. Ναι, Κύριε, ευλογημένε Ιησού, βιάσου να σώσεις το ανθρώπινο γένος, ο Πλάστης μας.
 
6. Με θαυμαστό τρόπο ενέπνευσες τα άκακα νήπια, ακόμα και αυτά τα θηλάζοντα βρέφη, να προσφέρουν αρμονικό αίνο και δόξα, σε σένα που έρχεσαι τώρα να καταργήσεις τον αντίπαλο μας διάβολο και να εκδικηθείς την διά ξύλου παράβαση των Πρωτοπλάστων μας, με το ξύλο του Σταυρού (του Σταυρικού σου δηλ. θανάτου) και με αυτό να αναστήσεις όλο το ανθρώπινο γένος.
 
7. Μέσα στους Ιουδαίους που σε υμνούσαν, υπήρχαν δυστυχώς και εκείνοι που, ενώ τώρα κρατούν κλάδους βαΐων, σε λίγες μέρες θα κρατούν ξύλα για να σε συλλάβουν, τον Θεό και Πλάστη τους. Εμείς όμως, Κύριε, σε τιμούμε πάντοτε, ως τον μεγάλο ευεργέτη μας, που ήρθες να επιστρέψεις πίσω σε σένα τον Αδάμ και όλους τους απογόνους του.
 
8. Εκείνος που μετρά σπιθαμή προς σπιθαμή τους Ουρανούς και το Σύμπαν, και που κρατεί στην παλάμη του την Γη, θέλησε να βασιλεύσει στους λαούς, όσοι δηλονότι τον δέχτηκαν με πίστη. Δόξα στην παντοδυναμία σου, Κύριε.
 
9. Συ που έχεις τον Θρόνο σου στους Ουρανούς και που τώρα επιβαίνεις στην γη πάνω σε πουλάρι όνου, δέχεσαι τον ύμνο και τον αίνο, τόσο από τους αγίους Αγγέλους, όσο και από τα άκακα παιδιά. Συ που έρχεσαι τώρα να ανακαλέσεις τον Αδάμ στην αρχική του δόξα.
 
10. Επειδή έδεσες τον Άδη με δεσμά, τον δε θάνατο νέκρωσες και κατάργησες, και συνάμα τον Κόσμο όλο ανάστησες, τα βρέφη σήμερα (Κυριακή των Βαΐων) σε ανευφημούσαν, Χριστέ, ως Νικητή. Πλέον δεν θα έχουμε ξανά σφαγή βρεφών (όπως έγινε τότε με τον Ηρώδη, που έσφαξε με ξίφος 14 χιλιάδες)· αντίθετα, εσύ μόνος θα σφαγείς, σταυρούμενος επί του Σταυρού, τόσο για τα βρέφη, όσο και για τους μεγάλους. Αντί δε του ξίφους που τα έσχισε (ο Ηρώδης), δέχτηκες να λογχευθείς στην πλευρά· γι’ αυτό και κραυγάζουμε με χαρά, ευλογημένος είσαι, Κύριε, που έρχεσαι να ανακαλέσεις το πλαστούργημά σου τον Αδάμ και όλο το ανθρώπινο γένος.
 
11. Τέλος, παρακαλούμε την ευσπλαγχνία σου, Χριστέ, ανάδειξέ μας νικητές των παραλόγων παθών και αξίωσέ μας να δούμε την φανερή σου νίκη κατά του θανάτου, καθώς και την ζωηφόρο και γεμάτη ζωή Ανάστασή σου και ελέησέ μας.
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate