011 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
011 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
1. Με την Ακολουθία του Καιρού ο ιερεὐς λαμβάνει την εξ ύψους δύναμη· με την ένδυση των ιερών Αμφίων νοιώθει να ενδύεται ξανά την χάρη της Ιερωσύνης.
 
2. Η Ιερά Προσκομιδή είναι δηλωτική και συμβολίζει το Άγιο Σπήλαιο που γεννήθηκε ο Χριστός. Όπως το Σπήλαιο της Βηθλεέμ ήταν κοντά στα Ιεροσόλυμα και τον Τάφο όπου τάφηκε, έτσι και η Προσκομιδή είναι κοντά στο Ιερό Θυσιαστήριο. Μάλιστα σε γωνιά του Ιερού, για να δείχνει το πτωχικό του Σπηλαίου στο οποίο γεννήθηκε.
 
3. Το Άγιο Ποτήριο δηλώνει την Σταυρική θυσία του Χριστού (“το ποτήριον της θυσίας, που του έδωσε ο Πατήρ Του να πιει”). Το άγιο Δισκάριο συμβολίζει και είναι η επιθανάτια κλίνη ή την νεκροφόρα (αν θέλετε), στην οποία κείται το θυσιασμένο σώμα Του.
 
4. Και τα δύο Σκεύη είναι ιερά και τίμια. Οι ψυχές μας όμως είναι τιμιώτερες από αυτά. Εκείνα δεν μετέχουν του Χριστού που έχουν μέσα, εμείς όμως μετέχουμε.
 
5. Παλαιόθεν οι Χριστιανοί πρόσφεραν στον Ναό αργυρά ή χρυσά ιερά Σκεύη. Όμως, κυρίως, χρυσές να κάνουμε τις ψυχές μας και τις καρδιές μας.
 
6. Το Πανάγιο Πνεύμα, καθώς και το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Χριστού, που βρίσκεται εις αυτά, είναι που τα κάμνουν τίμια και ιερά.
 
7. Οι πιστοί προσφέρουν από τα γεννήματά τους, τον άρτο και τον οίνο, τα οποία ο ιερεύς χρησιμοποιεί διά την αναίμακτον θυσία.
 
8. Η ύψωση της προσφοράς (του άρτου) από τον ιερέα συμβολίζει την ύψωση του Χριστού πάνω στον Σταυρό.
 
9. Ο Χριστός έδωσε τον εαυτό Του “λύτρο” για να μας εξαγοράσει από την κατάρα της αμαρτίας και του θανάτου. Όμως έλαβε πίσω τα “λύτρα”, με την Ανάστασή Του, για να μας τα δώσει πίσω σ’ εμάς τους εξαγορασμένους. Έδωσε δηλ. πίσω σ’ εμάς τους εξαγορασμένους τον αγοραστή (τον εαυτό Του και τα χαρίσματά Του).
 
10. Ο Πατήρ δέχθηκε την συμφιλίωση και ελευθέρωσε, ο Υιός έγινε (τρόπον τινά) το “λύτρο” της ελευθερίας και το Άγιο Πνεύμα η ίδια η Ελευθερία!

Κυριακή 23/04/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate