012 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
012 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
1. Η Θεία Λειτουργία είναι μια προσφορά του ανθρώπου προς τον Θεό και μια αντιπροσφορά του Θεού προς τον άνθρωπο.
 
2. Η Ακολουθία της ιεράς Προσκομιδής ή Προθέσεως αποτελεί ακριβώς την προσφορά του ανθρώπου προς τον Θεό· φτάνει αυτή να γίνεται με αγαθή και καθαρή πρόθεση. Αυτή μας η προσφορά μας, η οποία προτίθεται στην Προσκομιδή (εξ ου και αγία Πρόθεση ονομάζεται), αποτελεί, μαζί και με την προσφορά της καρδιάς μας, μια συμπόρευση του ανθρωπίνου γένους και της δημιουργίας (αντιπροσωπευόμενης διά του άρτου και του οίνου) για να καθαγιαστεί ο άνθρωπος και μαζί του όλη η κτίση…
 
3. Η ιερά Προσκομιδή αποτελεί το Σπήλαιο όπου γεννάται ο Χριστός και εκτυλίσσεται η επί γης ζωή Του μέχρι τα 30 του χρόνια. Και όπως ο Χριστός στις 40 μέρες προσεφέρθη στον Ναό (κατά την Υπαπαντή Του), ζώντας κατοπινά στην αφάνεια. Αργότερα δε, από τα 30 μέχρι τα 33 του χρόνια κηρύττει δημοσίως, για να καταλήξει στο Πάθος και την Σταυρική Του θυσία στα Ιεροσόλυμα. Έτσι και τώρα προσφέρονται πρώτα τα Τίμια δώρα στην αγία Πρόθεση και αργότερα (μετά την Μεγάλη Είσοδο) προσφέρονται στο άγιο Θυσιαστήριο, την Αγία δηλ. Τράπεζα.
 
4. Ο άρτος (το πρόσφορο) από το μεσότατο του οποίου βγαίνει ο Αμνός, συμβολίζει την κοιλία της Θεοτόκου από την οποία εγεννήθη ο Χριστός κατά σάρκα. Το υπόλοιπο του προσφόρου αποτελεί το αντίδωρο, που προσφέρεται στους πιστούς κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Και όπως ο Χριστός υψώθηκε στον Σταυρό και μετά την Αποκαθήλωσή Του ετέθη στο μνήμα· έτσι και τώρα ο Αμνός, ο κύβος δηλ. που βγαίνει από το πρόσφορο, υψώνεται από τον υπόλοιπο άρτο και κατόπιν κατατίθεται στο άγιο Δισκάριο σαν σε μνήμα.
 
5. Ο άρτος και ο οίνος είναι αποκλειστική τροφή του ανθρώπου και όχι των ζώων. Γι’ αυτό και ο Χριστός μας όρισε να γίνεται η Θεία Λειτουργία με τα υλικά του άρτου και του οίνου.
 
6. Εμείς προσφέρουμε στον Θεό αυτά που αποτελούν τα συστατικά της υλικής ζωή μας (τον άρτο δηλ. και τον οίνο) και ο καλός Θεός μας αντιπροσφέρει, με τον καθαγιασμό του άρτου και του οίνου, την δική Του ζωή. Ακριβώς με την Θεία Κοινωνία κοινωνούμε, μετέχομε του Θεού…
 
7. Ο ίδιος ο Χριστός αποκάλεσε τον εαυτό Του “Άρτο Ζωής” και “Άμπελο αληθινή”. Μέσω του καθαγιασμού του άρτου και του οίνου, τα οποία μεταβάλλονται στη Θεία Λειτουργία σε Σώμα και Αίμα Χριστού, τα οποία και κοινωνούμε, μας συγκροτεί, τόσο την παρούσα ζωή, όσο και την μέλλουσα.
 
8. Όπως η άμπελος και ο σίτος αφού κατακλιθούν στην γη, ανασταίνονται στο ύστερον και γίνονται μέσα διά την συντήρησή μας, ο άρτος δηλ. και ο οίνος· κατόπιν δε αγιάζονται στην Θεία Λειτουργία και γίνονται Σώμα και Αίμα Χριστού και τα κοινωνούμε· έτσι και εμείς, αφού θαφτούμε στην γη, θα αναστηθούμε μετά και θα κοινωνούμε και μετέχουμε αιωνίως της θείας δόξης Του…
 
9. Τα Αναγνώσματα στην Θεία Λειτουργία τα ακούμε, τα δε τελούμενα σε αυτήν τα βλέπουμε. Γιατί η Θεία λειτουργία και κάθε μέρος της, αποτελεί το καθένα και ένα μέρος της ζωής του Χριστού μας. Με λίγα λόγια, η Θεία Λειτουργία ιερουργεί την ζωή του Χριστού…
 
10. Ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο τελεί την λειτουργική ανάμνηση του Σταυρού και του Πάθους Του. Σε αυτά αναφέρεται την στιγμή εκείνη και όχι στα θαύματα Του, γιατί, τα πρώτα μας προσφέρουν την σωτηρία, ενώ τα δεύτερα αποτελούσαν την απόδειξη της εν Χριστώ σωτηρίας μας.
 
11. Η σιωπή του Χριστού στα Πάθη και τον Σταυρό, έδειχνε ότι τα υπέμεινε όλα εκουσίως και με την θέλησή Του… Πάνω στον Σταυρό ο Χριστός έδειξε όλο το βάθος της αγάπης και της ταπείνωσής Του.
 
12. Στα 30 του χρόνια εβαπτίσθη στον Ιορδάνη για να καθαγιάσει τα ύδατα. Στα 33 Του Υψώθηκε ψηλά πάνω στον Σταυρό για να καθαγιάσει τον αέρα. Το Τίμιο αίμα Του έπεσε στην γη για να καθαγιάσει την γη. Και με τον θάνατό Του κατέβηκε στον Άδη για να βγάλει από εκεί όσους τον δέχτηκαν και τον πίστεψαν.
 
13. Ενώ στην σκιά του Ιουδαϊκού Νόμου (στην παλαιά Διαθήκη) οι Ιουδαίοι έθυαν τον αμνό εν κρυπτώ, τώρα στο φως της χάριτος ο Αμνός του Θεού (ο Χριστός) θυσιάζεται φανερά και υπαίθρια και ανοίγει τα χέρια Του επάνω στον Σταυρό για να αγκαλιάσει με τον τρόπο αυτό όλη την Οικουμένη!

Κυριακή 30/04/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate