013 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
013 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
1. Ο ιερεύς στην ιερά Προσκομιδή κάμνει αναπαράσταση των παθών και της Σταύρωσης του Κυρίου. Χαράσσει σταυροειδώς (σε σχήμα Σταυρού) στο πίσω μέρους του Αμνού, όπως ο Αμνός του Θεού (ο Χριστός) είχε στο πίσω Του μέρος τον Σταυρό, στον οποίο ήτο καρφωμένος.
 
2. Μετά νύττει διά της λόγχης στο δεξιό μέρος του Αμνού, όπως ο στρατιώτης ένυξε την δεξιά πλευρά του Χριστού. Και αμέσως ρίχνει ο Διάκονος οίνο και ύδωρ στο Άγιο Ποτήριο, όπως ακριβώς έτρεξε από την πλευρά του Χριστού αίμα και ύδωρ.
 
3. Το αίμα και το ύδωρ που έτρεξαν από την πλευρά του αποθανόντος Χριστού, είναι εικόνες της Θείας Ευχαριστίας (που κοινωνούμε) και του Θείου Βαπτίσματος που βαπτιζόμαστε. Από την πλευρά που κεντήθηκε πάνω στον Σταυρό πηγάζουν τα 2 βασικά αυτά Μυστήρια της εκκλησίας μας.
 
4. Ο Χριστός δημιούργησε την Εύα από την πλευρά του υπνώττοντος Αδάμ, λέγει η ηΑγία Γραφή στην Γένεση (Παλαιά Διαθήκη). Έτσι και τώρα υπνώττοντος διά του θανάτου του (του νέου Αδάμ, του Χριστού) δημιουργήθηκε από την πλευρά του η Εκκλησία.
 
5. Και όπως ο Αδάμ διά του τριαδικού Θεού νυμφεύτηκε την Εύα μέσα στον Παράδεισο, έτσι και τώρα ο Χριστός νυμφεύεται την Εκκλησία μέσα στον νέο Παράδεισο (την Εκκλησία).
 
6. Σε αντίθεση με την κακή μέθη του κρασιού, το αίμα του Χριστού, στο οποίο μετεβλήθη ο οίνος μέσα στο Άγιο Ποτήριο, “μεθά” τους πιστούς με “νήφουσα μέθη”, δηλ. με μέθη που φέρνει εγρήγορση στον νου, δύναμη και εγκράτεια.
 
7. Ο άγιος, πάλιν, Άρτος είναι σώμα Χριστού. Έτσι, οι μεταλαμβάνοντες αυτού γίνονται και οι ίδιοι σώμα Χριστού. Αυτός είναι και ο σκοπός της Θείας Λειτουργίας (Θείας Ευχαριστίας) να γίνουν οι πιστοί Σώμα και Αίμα Χριστού, δηλ. σύσσωμοι και σύναιμοι με Αυτόν.
 
8. Όπως ο άρτος προέρχεται από πολλά σιτάρια διαφόρων τόπων και πεδιάδων, τα οποία έγιναν ένα, έτσι και οι πιστοί εκ διαφόρων τόπων και εθνών, γίνονται ένα Σώμα μεταξύ τους και με τον Χριστό. Το ίδιο και με τον προσφερόμενο οίνο: Όπως αυτός προέρεται από σταφύλια εκ διαφόρων τόπως και περιοχών, ἐτσι και οι πιστοί με την κοινωνία του Αίματος του Χριστού γίνονται σύναιμοι με τον Χριστό και μεταξύ τους, στην Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν.
 
9. Αυτή είναι η Εκκλησία. Οι πιστοί ενωμένοι όλοι σε ένα με τον επίσκοπο της τοπικής τους Εκκλησίας. Κατ’ επέκταση η Εκκλησία (νύμφη του Χριστού) είναι ένα με Αυτόν· και ο Χριστός , πάλιν, ένα με τον Πατέρα Του. Έτσι εφαρμόζεται ο λόγος του Κυρίου που είπε στον Πατέρα Του, “θέλω όπως είμαστε εμείς ένα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), το ίδιο και οι πιστοί να είναι ένα μαζί μας (με τον Θεό). Αμήν.

Κυριακή 07/05/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate