014 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
014 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
Ο ιερέας διά της αγίας Λόγχης βγάζει τριγωνική μερίδα της Παναγίας Θεοτόκου, την οποία και τοποθετεί πάνω στο άγιο Δισκάριο, στο δεξιό μέρος του Αμνού.
 
1. Η Παναγία είναι η επουράνιος Κλίμαξ, ο σύνδεσμος του Ουρανού και της γης.
 
2. Ο Χριστός είναι η Κεφαλή και οι πιστοί είναι το σώμα Του (το σώμα της Εκκλησίας).
 
3. Η δε Παναγία είναι ο τράχηλος που ενώνει το σώμα (δηλ. τους πιστούς) με την Κεφαλή (τον Χριστό).
 
4. Διά της Θεοτόκου αναγόμαστε στον Χριστό και διά του Χριστού στον Πατέρα.
 
5. Την ανθρώπινη φύση στον Θεάνθρωπο Χριστό την προσφέραμε διά μέσου της Παναγίας.
 
6. Η Θεοτόκος ευεργέτησε ολόκληρη την δημιουργία. Διά μέσου της δέχθηκαν και οι Άγγελοι και οι άνθρωποι τις θεϊκές ευλογίες. Έτσι, ούσα η ίδια καινούργια “γη” και καινούργιος “ουρανός”, έφτιαξε καινούργια γη και καινούργιο ουρανό, για τους ανθρώπους και τους αγγέλους.
 
7. Η παναγία Κοίμηση της Θεοτόκου και μετάβαση της στον Ουρανό είναι ένα πανηγύρι του Ουρανού· γιατί, η ίδια είναι αφάνταστα καθαρότερη από τον Ουρανό και τα ουράνια σκηνώματα!
 
8. Η Παναγία Μητέρα του Θεού, έδωσε σ’ Αυτόν (τον Χριστό) τα δικά της, Έτσι και Αυτός έδωσε σε αυτήν τα δικά Του…
 
9. Η Παναγία στέκεται δίπλα από τον Υιό και Θεό μας, με πολλή και ανείπωτη παρρησία και από κει ευλογεί τον κόσμο και αγιάζει όλη την πλάση.
 
10. Στον Ευαγγελισμό, η Παναγία έγινε ο ασάλευτος θρόνος του Βασιλέως του Μεγάλου (του Χριστού). Στην Κοίμησή της ο Υιός και θεός μας την τοποθετεί στα δεξιά του Βασιλικού Του θρόνου (δηλ. της δόξης Του).
 
Μετά ο ιερέας βγάζει μικρή τριγωνική μερίδα εις τιμήν πασών των επουρανίων Δυνάμεων, την οποία και τοποθετεί στο ιερό Δισκάριο, στο αριστερό μέρος του Αμνού.
 
1. Τότε ο Λόγος έγινε ορατός στους αγίους Αγγέλους, όταν προσέλαβε την ανθρώπινη φύση στο Πρόσωπό Του και εσαρκώθη.
 
2. Το Μυστήριο της Θεία Οικονομίας, της σάρκωσης του Θεού Λόγου, το οποίο ήταν κρυμμένο διά μέσου όλων των αιώνων, φανερώθηκε πρώτα στους Αγγέλους, στο οποίο και μυήθηκαν. Ακολούθως, οι άγιοι Άγγελοι, με διάφορες αγγελοφάνειες, διακόνησαν στο Μυστήριο αυτό και αποκάλυψαν στους ανθρώπους την χάρη της γνώσεως αυτής.
 
3. Όταν στην Βηθλεέμ γεννήθηκε ο Χριστός, πλήθος στρατιάς ουρανίων αγγέλων υμνούσαν τον Θεό, λέγοντες· “δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη”. Τώρα, στην λειτουργική Βηθλεέμ (στην ιερά Προσκομιδή, την οποία τελεί ο ιερέας) ιερουργείται και πάλιν το Μυστήριο της σαρκώσεως του Λόγου και πάλιν πλήθος αγγέλων παρίστανται αοράτως, κύκλω της αγίας Πρόθεσης και του ιερού Θυσιαστηρίου, της Αγίας Τράπεζας.

Κυριακή 14/05/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate