018 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
018 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ:
 
1. Στην ευχή της Προσκομιδής ο ιερεύς παρακαλεί τον Θεό να δεχθεί τα προτεθέντα δώρα στο υπερουράνιο Του Θυσιαστήριο. Και να θυμηθεί αυτούς που τα προσέφεραν (τον πιστό Του λαό), καθώς αυτούς για τους οποίους τα προσέφεραν (και μνημονεύτηκαν στην Αγία Πρόθεση).
 
2. Η Ακολουθία της ιεράς πρόθεσης είναι η προετοιμασία για την Θεία Λειτουργία.
 
3. Ο Αέρας, το ρούχινο κάλυμμα με τα οποία καλύπτει τα τίμια δώρα, είναι το σύμβολο του Ουρανού και της συγκαταθέσεως του Πατρός στην προσφορά του Υιού Του εν Αγίω Πνεύματι.
 
4. Ο Χριστός είπε στον Πιλάτο ότι δεν θα είχε καμιά εξουσία πάνω του (του Χριστού) αν αυτή δεν του ήτο δοσμένη άνωθεν. Αυτή η δόση, σημαίνει την συγκατάθεση του πατρός αφενός και συγχρόνως την ίδια θέληση του Υιού.
 
5. Με την Ακολουθία της Ιεράς προσκομιδής, η αγία μας Εκκλησία μας προετοιμάζει να δεχθούμε το Μυστήριο της Τριαδικής φανέρωσης. Ο Χριστός προσφέρεται· ο Πατήρ (συμβολιζόμενος με το κάλυμμα του Αέρος) συγκατατίθεται· και το Άγιο Πνεὐμα, που συμβολίζεται με το θυμίαμα, προετοιμάζει την είσοδο του Βασιλέως του μεγάλου.
 
6. Η θυμίαση ξεκινά από το θυσιαστήριο (την Αγία Τράπεζα), συνεχίζει στους αγίους του εικονοστασίου, ακολουθεί στους πιστούς και τέλος επανέρχεται πάλιν στο θυσιαστήριο. Επειδή αρχή και τέλος όλων των αγαθών είναι ο Θεός.
 
7. Το θυμίαμα δηλώνει την Χάρη που ξεχύθηκε από τους Ουρανούς εις τον κόσμο, διά του Ιησού Χριστού, καθώς και την ευωδία του Αγίου Πνεύματος και που πάλιν διά του Ιησού Χριστού ανέβηκε στο υπερουράνιο Θυσιαστήριο.
 
8. Ο χώρος της Θείας Λειτουργίας είναι το άπειρο και ο χρόνος της η αιωνιότητα… Μέσα σ’ αυτό τον χώρο και τον χρόνο μας καλωσορίζει ο λειτουργός θυμιάζοντάς μας.
 
9. Ο “καιρός” του Κυρίου είναι ο καιρός της θυσίας Του. είναι καιρός να του παραχωρήσουμε την θέση μας· να ιερουργήσει Αυτός την προσφορά μας, να την δεχθεί ο Ίδιος και ο Πατήρ Του εν Αγίω Πνεύματι και, τέλος, να μας δοθεί ο Ίδιος εις βρώση και πόση.
 
10. Η Θεία Λειτουργία, λοιπόν, είναι ο “καιρός” της αγάπης του Χριστού προς τον άνθρωπο.
 
11. Το κατ’ εξοχήν αγαθόν έργο είναι η Θεία Λειτουργία. Είναι το έργο διά του οποίου ο Θεός, που είναι το μόνο Αγαθό, εργάζεται την σωτηρία του λαού Του.
 
12. Με την θεία Λειτουργία ο Θεός συνεχίζει το έργο της δημιουργίας, προχωρώντας στην αναδημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου.
 
13. Ο πρώτος Αδάμ είναι χοϊκός· συστάθηκε από την γη. Ο δεύτερος Αδάμ, ο Χριστός, είναι πνεύμα και ζωή και γεννήθηκε από τον Θεό Πατέρα. Τράπεζα και ζωή του χοϊκού, είναι ό,τι βλαστάνει η γη. Ενώ, τράπεζα και ζωή του πνευματικού και καινού (βαπτισμένου) ανθρώπου είναι ο επουράνιος άνθρωπος, ο Χριστός, ο οποίος μας τρέφει με την δική Του σάρκα.

Κυριακή 09/07/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate