019 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
019 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΑ:
 
1. Η Θεία Λειτουργία είναι το Μυστήριο της παρουσίας του Χριστού και η φανέρωση της ευλογημένης Βασιλείας του πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
 
2. Μας ερωτά ο Χριστός με το στόμα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Τι είναι η Βασιλεία (των Ουρανών);» Και απαντά ο ίδιος ο Χριστός: «Η παρουσία η εμή (η δική μου)».
 
3. Το Μυστήριο αυτό της παρουσίας του Χριστού στην Θεία Λειτουργία, κάνει την γη ουρανό.
 
4. Όσοι μετέχουν στην Τράπεζα της Θείας Λειτουργίας, μετά θάνατο θα μετέχουν και της Τράπεζας της Βασιλείας των Ουρανών.
 
5. Στην Θεία Λειτουργία βλέπουμε και ακούμε… Ξεκινά η Θεία Λειτουργία, ακουστικά με την ευλογία (ευλογημένη η Βασιλεία…) και οπτικά με το χάραγμα του σημείου του Σταυρού διά του Ευαγγελίου. Γιατί, ο Σταυρός του Χριστού μας οδηγεί σ’ αυτή την ευλογημένη Βασιλεία.
 
6. Με το “Αμήν”, οι πιστοί αποδέχονται αυτά που λέγει ο ιερέας αλλά και εύχονται να γευθούν τα αγαθά της Τριαδικής βασιλείας. Έτσι και ο πιο απλός και μικρός πιστός γίνεται ‘ένα’ με τους προχωρημένους και τον ιερέα.
 
7. Χωρίς την ειρήνη, χωρίς την γαλήνη των λογισμών, δεν μπορούμε να γίνουμε μέτοχοι των ουρανίων μυστηρίων.
 
8. Οι όσιοι Πατέρες μετέβαιναν από τα ακατάπαυστα δάκρυα στην ειρήνη των λογισμών· από την ειρήνη των λογισμών ανέβαιναν στην καθαρότητα του νου και από την καθαρότητα του νου ο άνθρωπος βλέπει τα μυστήρια του Θεού…
 
9. Το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας είναι μυστήριο της ειρήνης, που μας ενώνει με την “όντως ειρήνη”, τον Χριστό.

Κυριακή 23/07/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate