(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
020 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΑ:
1. Ο Χριστός μάς δίδαξε “να ζητούμε πρώτα την βασιλεία του Θεού και την δικαιοσύνη Του”.
2. Ακριβώς, η “άνωθεν ειρήνη” είναι η καθολική αρετή (καρπός δηλ. όλων των αρετών) που είναι ταυτόσημο με την “δικαιοσύνη του Θεού”.
3. Η δε “σωτηρία των ψυχών ημών” τι άλλο είναι παρά η βασιλεία του Θεού;
4. Ο άνθρωπος με την παρακοή και την αμαρτία διέκοψε τον σύνδεσμο της ειρήνης μέσα του, με τον Θεό και με τους συνανθρώπους του.
5. Ο Χριστός με την αγία Του ζωή και την μέχρι Σταυρού υπακοή Του και θυσία Του, νίκησε την αμαρτία και τον διάβολο και μας συνένωσε με τον ουράνιο Πατέρα Του.
6. Γι’ αυτό στην γέννησή Του (ως άνθρωπος) οι άγιοι Άγγελοι έψαλλαν το “δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”.
7. Η ειρηνοποίηση, λοιπόν, της γης και του ουρανού έγινε από τον ίδιο τον Θεό (τον Λόγο του Θεού), “διά του αίματος του σταυρού αυτού”.
8. Τι είναι αυτό που συμφιλίωσε την φύση των ανθρώπων με τον Θεό;
Ότι ο ίδιος ο Θεός (ο αγαπητός Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού) έγινε άνθρωπος, όμοιος με εμάς…(πλην της αμαρτίας)
9. Έτσι, όντες εμείς εχθροί του Θεού (όχι ο Θεός εχθρός μας), με την σάρκωση του Λόγου του Θεού γίναμε οικείοι του Θεού!
10. Άρα, για ποιον εσφάγη ο Χριστός και γιατί;
Για να φέρει εμάς τους μακράν του Θεού πλησίον Του και μαζί να φέρει και την ειρήνη της γης προς τον Ουρανό.
11. Εκείνα που μας χωρίζουν από την ειρηνική Βασιλεία του Θεού, είναι τα πάθη μας, η αμαρτία και η εκ τούτων καταδυνάστευση του διαβόλου.
12. Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς να ξυπνήσουμε από την μέθη των παθών και της αμαρτίας και να δεχθούμε μέσα μας την ειρηνική παρουσία του ειρηνικού και πράου βασιλέως Χριστού.
13. Για δε την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, θα πρέπει πρώτοι εμείς οι πιστοί να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας (οι πιστοί) αποτελούμε την οικογένεια του Χριστού· και σ’ αυτή την οικογένεια οφείλουμε να καλούμε κάθε συνάνθρωπό μας.
14. Η ειρήνη του Χριστού καρποφορεί την στερέωση, την “ευστάθεια των (τοπικών) αγίων του Θεού εκκλησιών” και την ένωση όλων μέσα στην αλήθειά Του.
15. Γι’ αυτό και καλούμαστε να “αληθεύουμε εν αγάπη”· και να διατηρούμε την ενότητα του Πνεύματος μέσα στον σύνδεσμο της ειρήνης…
16. Οι πιστοί, όχι απλώς πρέπει να ειρηνεύουμε μεταξύ μας, όχι απλώς να αγαπούμε αλλά και να είμαστε όλοι ένα, μία ψυχή!
17. Η σύγχυση, ο θόρυβος, οι φιλονικίες…και τον ένα τον κομματιάζουν!
Ενώ η ειρήνη…και τους πολλούς τους ενώνει σε ένα· πάντοτε, βέβαια, μέσα στην ενότητα του Πνεύματος και την αλήθεια του Χριστού.
18. Με το δεσμό, λοιπόν, της ειρήνης καλούμαστε οι πιστοί να συνδεθούμε και μεταξύ μας και με τον Θεό.
19. Με το δεσμό της ειρήνης και της αγάπης φθάνουμε , διά της Θείας λειτουργίας, στην ευρυχωρία της αγάπης του Θεού.
20. Ζητώντας την ειρήνη, στην ουσία ζητούμε τον Χριστό, γιατί Αυτός είναι η όντως ειρήνη!
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.
Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).
Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.