022 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΑ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
022 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΩΝΑ:
 
1. Αφού προσευχηθήκαμε για τον ιερό Ναό και για τους πιστούς που εισέρχονται σ’ αυτόν, προχωρούμε στην δέηση προς Κύριον για τον Επίσκοπο και τον ιερό κλήρο του.
 
2. Μετά την Ανάληψη του Χριστού, την θέση Του πήραν οι άγιοι Απόστολοι, στην συνέχεια οι Επίσκοποι που αυτοί χειροτόνησαν και στην συνέχεια οι ιερείς που αυτοί ενεργούν κατ’ εντολήν του Επισκόπου των.
 
3. Η συνέχεια είναι αδιάσπαστη (Αποστολική διαδοχή), γι’ αυτό και ο κάθε λειτουργός είναι διάδοχος του Χριστού.
 
4. Στο πρόσωπο του Επισκόπου βλέπουμε τον ίδιο τον Χριστό και στους ιερείς τους Αποστόλους. Ο Επίσκοπος είναι η ζωντανή εικόνα του Δεσπότου Χριστού.
 
5. Η παρουσία του Επισκόπου στην Θεία Λειτουργία ή η συγκατάθεσή του για την τέλεσή της είναι βεβαίωση της γνησιότητας του Μυστηρίου.
 
6. Λέει ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (Αποστολικός Πατέρας): “Να θεωρείται έγκυρη η Ευχαριστία (Θεία Λειτουργία) που τελείται από τον Επίσκοπο ή από τον ιερέα που ο Επίσκοπος του έχει αναθέσει την τέλεση”.
 
7. Αφού εισέλθει στον Ναό ο Επίσκοπος και δώσει την ειρήνη του Χριστού στους πιστούς, ενδύεται την Αρχιερατική του στολή, που συμβολίζει την σάρκωση του Λόγου του Θεού (που ενδύθηκε την ανθρώπινη σάρκα).
 
8. Το διακριτικό άμφιο του Επισκόπου είναι το ωμοφόριο, που συμβολίζει την επί των ώμων άρση του χαμένου προβάτου, σύμφωνα με την παραβολή είπε ο Χριστός.
 
9. Ο Αρχιερέας είναι η εικόνα του Χριστού, ο διάδοχος των αγίων Αποστόλων. Όλα όσα ενεργεί, τα ενεργεί αντί του Χριστού.
 
10. Τι είναι ο άγιος άρτος; Το άγιο Σώμα του Χριστού. Τι γίνονται οι πιστοί που τον μεταλαμβάνουν; Γίνονται και αυτοί σώμα Χριστού. Και συναποτελούν το ένα Σώμα της Αγίας μας Εκκλησίας. Άρα Θεία Ευχαριστία (Θεία Κοινωνία) και Εκκλησία είναι ένα και το αυτό πράγμα.
 
11. Οι πιστοί με τον Επίσκοπο αποτελούν μια ενότητα, όπως ο η Εκκλησία με τον Χριστό και όπως ο Χριστός με τον ουράνιο Πατέρα Του.
 
12. Ο Επίσκοπος ή ο υπ’ αυτού κανονικώς χειροτονηθείς ιερέας κατεβάζουν στους πιστούς τις ουράνιες ευλογίες και ανεβάζουν τις ικεσίες και τα αιτήματά τους στον Θεό. 13. Φαίνεται τολμηρό το να προσεύχεται κανείς μόνος του για την σωτηρία του Επισκόπου. Όταν όμως, κατόπιν παρακινήσεως του Διακόνου, συνενωθούν οι προσευχές των πιστών στο μέσον της Σύναξης της Εκκλησία, σαν μια δυνατή προσευχή ανεβαίνει στους ουρανούς.
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 03/09/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate