029 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
029 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:
 
1. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γράφει ότι η γλυκύτητα των ασμάτων και γενικά όλων των ύμνων που ψάλλονται στην Θεία Λειτουργία φανερώνουν την γλυκύτητα των θείων αγαθών και δωρεών.
 
2. Έτσι τονωμένες οι ψυχές από τη θείαν ηδονή, λησμονούν τους περασμένους κόπους της αρετής και ρίχνονται με νεανική ορμή σε περαιτέρω αγώνες…
 
3. Με τα ιερά Αναγνώσματα ζούμε το μυστήριο της σαρκώσεως του Λόγου. Ενώ με την αγία Αναφορά θα ιερουργηθεί η προσφορά, θα τελεστεί η αναίμακτος θυσία και θα ακολουθήσει κοινωνία του Θεού Λόγου, του Χριστού.
 
4. Στην μικρά Είσοδο το ιερό Ευαγγέλιο παρουσιάζεται κλειστό και προπορεύεται η λαμπάδα, που συμβολίζει τον τίμιο Πρόδρομο, ο οποίος μιλούσε στον λαό πριν την δημόσια φανέρωση του Χριστού.
 
5. Ενώ, με τα ιερά Αναγνώσματα ζούμε την τελειότερη φανέρωση του Κυρίου, γι’ αυτό και μας μιλά ο ίδιος διά μέσου του ιερού Ευαγγελίου, προηγηθέντος του αναγνώσματος το ιερού Αποστόλου.
 
6. Οι πιστοί, με προεξάρχοντα τον ιερέα, κυκλώνουν το ιερό θυσιαστήριο, όπως ακριβώς τα αγγελικά τάγματα λειτουργούν ακατάπαυστα τον Θεό, γύρω από τον βασιλικό θρόνο.
 
7. Και όπως οι άγιοι άγγελοι μπροστά στην θεία δόξα πλημμυρίζουν φως και γεμίζουν χαρά και αγαλλίαση, έτσι και οι πιστοί αυθόρμητα ψάλλουμε τρις, το αλληλούια, αλληλούια, αλληλούια.
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 17/12/2023
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate