030 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
030 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:
 
1. Για να κατανοήσουμε τον λόγο του Ευαγγελίου, θα πρέπει πρώτα να παρακαλέσουμε τον Θεό να ανοίξει τα μάτια της διανοίας μας (του νου μας).
 
2. Εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο· δηλαδή να καταπατήσουμε όλες τις σαρκικές ηδονές και επιθυμίες, και να ζήσουμε ζωή πνευματική· και ό,τι κάμνουμε, να είναι σύμφωνο με τον νόμο του Θεού, ήτοι το Ευαγγέλιο και το άγιο θέλημά Του.
 
3. Ο καιρός πριν από την επιδημία του Σωτήρος στην γη, ονομάζεται στην Αγία Γραφή νύκτα. Ενώ ο καιρός μετά την έλευσή Του ονομάζεται ημέρα. Και ακριβώς, το Ευαγγέλιο είναι η παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας, μέσω του οποίου φωτιστήκαμε το φως της αληθινής θεογνωσίας.
 
4. Η αληθινή γνώση, η γνώση δηλ. του Θεού μας γεννά στην ζωή. Αυτό αποτελεί την αρχή της μακαρίας ζωής και θα συνεχίσει στην αιωνιότητα. Γιατί, ακριβώς, η αιώνια ζωή είναι η συνεχής γνώση του Θεού…
 
5. Όμως για τη γνώση αυτή απαιτείται καθαρότης ψυχής και σώματος. Με την καθαρότητα αυτή θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τον όντως καθαρόν, τον Θεόν.
 
6. Οι λαμπάδες και τα καντήλια που ανάβουν στην εκκλησία συμβολίζουν το φως το αληθινό, ήτοι τον Χριστό και με αυτό το φως θα πρέπει και εμείς να πολιτευόμαστε.
 
7. Ο Νυμφίος μας Χριστός “έρχεται εν τω μέσω της νυκτός”, του σκότους δηλ. της παρούσης ψεύτικης ζωής και καλεί τον καθένα μας να τον περιμένουμε με αναμμένες της λαμπάδες της ψυχής μας…
 
8. Με το ανάγνωσμα του ιερού Ευαγγελίου βλέπουμε και ακούμε τον Χριστό μας, εμείς που δεν ζούσαμε στον καιρό της επί γης παρουσίας Του.
 
9. Με τα μάτια και τις αισθήσεις της πίστεως, ζούμε το μυστήριο του καινού, του καινούργιου δηλαδή, αιώνος και της καινούργιας κτίσεως του Θεού, που θα συνεχίσει στον μέλλοντα αιώνα…
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 14/01/2024
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate