033 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΟΙ ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΟΙ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
033 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΟΙ ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΟΙ:
 
1. Σε όλες τις αιτήσεις του λειτουργού οι πιστοί αποκρίνονται με το “Κύριε ελέησον”. Με την ικεσία αυτή, στην ουσία ζητούμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος, μέσω της οποίας θα αξιωθούμε τις βασιλείας του Θεού.
 
2. Με το “Κύριε ελέησον”, ομολογούμε ότι είμαστε καταδικασμένοι, στερούμενοι κάθε απολογίας, και περιμένουμε το θείον έλεος.
 
3. Μετά την εκτενή ακολουθούν αιτήσεις και ευχές για τους Κατηχούμενους. Παρακαλούμε τον Θεό να τους γνωρίσει την αλήθεια, να τους αποκαλύψει το ευαγγέλιο, δηλ. τον ίδιο τον Χριστό, και να τους ενώσει με την Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Στην ουσία να αξιωθούν του λουτρού της παλιγγενεσίας, της αναγέννησης δηλ. που δίνει το άγιο βάπτισμα.
 
4. Σε κάθε εποχή η αγία μας Εκκλησία έχει κατηχούμενους. Κατά την περίοδο που προηγείται του αγίου Βαπτίσματος γίνεται κατήχηση, δηλ. διδαχή, μέσω της οποίας οι Κατηχούμενοι θα γνωρίσουν τον “λόγο της αληθείας”.
 
5. Η Αποστολική παράδοση και η Αποστολικές Διαταγές ομιλούν για τριετή χρόνο κατήχησης.
 
6. Αφού οι Κατηχούμενοι πιστέψουν στον λόγο της αληθείας και υποσχεθούν να ζήσουν ζωή ανάλογη με την διδαχή του Χριστού, αξιώνονται του αγίου Βαπτίσματος, νοουμένου ότι θα επιδείξουν προηγουμένως ανάλογη ζωή μετανοίας.
 
7. Με τις ευχές των Κατηχουμένων η αγία μας Εκκλησία μάς καλεί να προσευχηθούμε υπέρ αυτών, ώστε να αξιωθούν να γίνουν και αυτοί μέλη της (της Εκκλησίας) και μέλη δικά μας. Να φωτιστούν δηλ. και να ξαναγεννηθούν διά του αγίου Βαπτίσματος.
 
8. Στους Κατηχούμενους η Εκκλησία επιτρέπει να παραμένουν μέσα στον ναό μέχρι της αναγνώσεως των ιερών ψαλμών, του Αποστόλου και του ιερού Ευαγγελίου. Μετά από αυτά τους απολύει, γιατί δεν είναι ικανοί ακόμα μετέχουν της ιερουργίας των Μυστηρίων, του δείπνου της Βασιλείας, της Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων.
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 04/02/2024
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate