038 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΚΤΕΝΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ)

 

(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.)

Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).

038 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

ΕΚΤΕΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
 1. Η “οργή” του Θεού (έκφραση, λόγω του αποτελέσματος που βιώνει ο άνθρωπος) εκδηλώνεται με δύο τρόπους: Πρώτον, με την εγκατάλειψη του υπερήφανου στα χέρια των εχθρών του. Και, δεύτερον, αν δεν ταπεινωθεί, αφαιρούνται από αυτόν τα χαρίσματα του Θεού. Με άλλα λόγια, η παιδαγωγία της “οργής” του θεού οδηγεί τον υπερήφανο στο να συναχθεί και να ταπεινωθεί.
 1. Μέσα στις τόσες ανησυχίες, τα άγχη και τους φόβους, με τα οποία κυριαρχούμαστε εμείς οι άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να πλησιάσουμε τον Θεό με φρόνημα νηπίου! (μικρού παιδιού!)
 1. Το ευτελές και αδύνατο σώμα του νηπίου (ή αυτού που έχει φρόνημα μικρού παιδιού) είναι καλυμμένο με ένα άλλο αόρατο ένδυμα, την χάρη και την κρυφή φροντίδα του Θεού Πατέρα.
 1. Ζητούμε να απαλλαγούμε από την εξάρτηση των υλικών αναγκών της ζωής, αφενός, και αφετέρου, την ελευθερία να πλησιάζουμε τον Θεό και την αρετή, γιατί το θέλουμε και το ποθούμε και όχι με βία.
 1. Ας γίνουμε επιτέλους ελεύθεροι! Ας μην επινοούμε για τους εαυτούς μας απείρους και ποικίλους δεσμούς και εξαρτήσεις.
 1. Θα έπρεπε να τρέχουμε προς την Θεία Λειτουργία, την Θεία Κοινωνία, τον Θεό, με πυρπολημένη την καρδιά από θείο έρωτα! Και όχι να αποτελούμε σύναξη πιστών που έχουν κλειστές τις καρδιές τους στην αγάπη που είχαν οι μυροφόρες γυναίκες.
 1. Ας έχουμε πίστη. Ας θυμούμαστε τον τόσο τρυφερό λόγο του Κυρίου μας, που είπε λίγο πριν τον συλλάβουν την Μεγάλη εκείνη Πέμπτη: “ας μη ταράσσεται από εσωτερικές ανησυχίες η καρδιά σας και ας μη δειλιάζει μπροστά στους εξωτερικούς κινδύνους, αφού θα έχετε εμένα και την ειρήνη μου μέσα στις ψυχές σας.” (Ιωάν. 14, 27).
 1. Η πνευματική ζωή είναι μια αδιάκοπη πορεία προς την ατέλεστη τελειότητα… Το όριο της είναι ότι δεν έχει όριο. Αλλά θα συνεχίσει και στην αιώνια ζωή…
 1. Όταν το πνεύμα του Πιστού ενωθεί και γίνει ένα με το Άγιο Πνεύμα, τότε η ψυχή γίνεται όλη φως, όλη οφθαλμός, όλη πνεύμα, όλη χαρά, όλη αγαλλίαση, όλη αγάπη, όλοι σπλάγχνα, όλη αγαθότητα.
 1. Καθώς προχωρούμε προς την Θεία Κοινωνία, προχωρούμε προς την τελειότητα, που συνίσταται ακριβώς στην ένωσή μας με τον Χριστό και την πλήρωσή μας (να γεμίσουμε, δηλαδή) με το Άγιο Πνεύμα.
 1. Η τελείωση αυτή προέρχεται από τις θεαρχικές δωρεές (που πηγάζουν δηλ. και έχουν την αρχή τους από τον Θεό) και που εκχύνονται στους Πιστούς κατά την Θεία Λειτουργία, σε όσους δηλονότι είναι καθαροί και δεκτικοί προς αυτές.
 1. Επίσης, στην Θεία Λειτουργία, πολλά και αλλεπάλληλα είναι τα αιτήματα και οι ευλογίες (παροχές) της ειρήνης που προσφέρονται. Και όταν λέμε ειρήνη, εννοούμε την κατά Θεόν ειρήνη, που ενώνει σε μια πνευματική συμφωνία.
 1. Τέλος, με αυτή την ειρήνη μας απολύει ο ιερέας από την ιερά Σύναξη της Θείας Λειτουργίας: “Εν ειρήνῃ προέλθωμεν” (δηλ. ας αποχωρήσουμε γεμάτοι από την ειρήνη του Χριστού και του Τριαδικού Θεού).

Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:

Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 12/05/2024

Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση: Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:

 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate