645 (ΣΩΜΑ-ΨΥΧΗ-ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ-ΠΡΟΣΕΥΧΗ)

 
645 (ΣΩΜΑ-ΨΥΧΗ-ΙΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ-ΠΡΟΣΕΥΧΗ)

(Σημ.: Με συγχωρείτε για το εκτενές της αποψινής μας Πατρικής Νουθεσίας. Ήθελα να αποδώσω όσο πληρέστερα και κατανοητότερα μπορούσα, αυτά που ήθελα να σας μεταφέρω…):
 
Είναι καλό να γνωρίζουμε, ότι ο άνθρωπος είναι σύνθετος, εκ ψυχής και σώματος· η ένωση δε αυτή (ψυχής και σώματος) είναι πάρα πολύ βαθιά και ισχυρή!!!
Γι’ αυτό και ο βιολογικός θάνατος -που είναι η διάσπαση του ισχυρού αυτού δεσμού των δύο και επιφέρει τον χωρισμό μεταξύ τους (ψυχής και σώματος)- δεν επέρχεται τόσο εύκολα στον άνθρωπο…

Πέραν της ισχυρής αυτής ένωσης των δύο ουσιών του ανθρώπου, είναι επίσης καλό να γνωρίζουμε, ότι τόσο η ψυχή, όσο και το σώμα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους…

π.χ. αν θελήσεις να προσευχηθείς, δεν θα μπορέσεις να το κάνεις…αν το σώμα πάρει μια ανάρμοστη για προσευχή στάση· φέρ’ ειπείν, να πάρει μια αναπαυτική θέση σε μια πολυθρόνα, με τα χέρια απλωμένα στην ράχη της πολυθρόνας, με το ένα πόδι πάνω στο άλλο και με ένα τσιγάρο στο στόμα(!)
Και γιατί δεν μπορεί να προσευχηθεί σε αυτή την στάση; Γιατί ανάλογα με την στάση που παίρνει το σώμα, παίρνει την ανάλογη στάση και η ψυχή!

Αντίθετα με τα πιο πάνω, αν η ψυχή θελήσει να προσευχηθεί, αναγκαστικά συστέλλεται το σώμα σε μια ταπεινή και ικετευτική στάση…

Το ίδιο θα συμβεί και όταν π.χ. μια γυναίκα ντυθεί άσεμνα, προκλητικά, πορνικά… Την ανάλογη στάση και διάθεση θα πάρει και η ψυχή της…

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, με τα πιο πάνω, την αλληλεπίδραση που έχουν το σώμα και η ψυχή μεταξύ τους!!!

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, φρόντισε -πέραν των άλλων περιστάσεων και περιπτώσεων- να βοηθά και συντρέχει (συνδράμει, βοηθά) το σώμα την ψυχή και κατά την ώρα της προσευχής…, συμμετέχοντας δηλ. σ’ αυτήν και το ίδιο το σώμα.
 
…………………………………………….
 
(Παρένθεση):
 
Είναι εντυπωσιακό πώς οι κωφάλαλοι συνεννοούνται με την λεγόμενη νοηματική γλώσσα, μια οπτικο-κινησιακή μέθοδο, η οποία βασίζεται στην κίνηση των χεριών, στην στάση ή την κίνηση του σώματος, καθώς και στις εκφράσεις του προσώπου για να αποδώσουν ένα νόημα. Βλέπουμε, δηλαδή, την συμμετοχή και συνέργεια του σώματος στην όλη επικοινωνία.

Κάτι ανάλογο γίνεται και μέσα στον Ιερό Ναό:
Ο Ναός γεμάτος τοιχογραφίες και εικόνες, διεγείρουν την όραση του σώματος με την παράλληλη απόδοση σχετικών νοημάτων.
Το θυμίαμα διεγείρει την αίσθηση της οσμής.
Oι γλυκιές ψαλμωδίες διεγείρουν αντίστοιχα την ακοή, πέραν των λεκτικών αυτών νοημάτων.
O ασπασμός των εικόνων διεγείρουν την αίσθηση της αφής.
H Θεία Μετάληψη, του τιμίου Σώματος και Αίματος του Χριστού μας (υπό τα είδη του αγιασμένου άρτου και οίνου) διεγείρουν την αίσθηση της γεύσεως.

Η ένωση των 3 δακτύλων του δεξιού χεριού μας και το τύπωμα του Τιμίου Σταυρού στο σώμα μας (σε κάποια σημεία της Θείας Λειτουργίας)·
η κλίση της κεφαλής (στην υπόδειξη, “τας κεφαλάς ημών το Κυρίω κλίνομεν”)·
η μικρή μετάνοια (στο “Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν”)·
υπάρχουν πολλά παραδείγματα…

Όλα τα πιο πάνω, αποτελούν μια “νοηματική γλώσσα”, διά της οποίας το σώμα αποδίδει κάποια νοήματα με την συμμετέχουσα ψυχή…

Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν και οι διάφοροι συμβολισμοί που νοηματοδοτούνται από τα διάφορα ιερά αντικείμενα μέσα στον Ναό αλλά και πάρα πολλοί νοηματικοί συμβολισμοί στις ιερές Ακολουθίες, ίδως κατά την Θεία Λειτουργία· και πολλά άλλα, για να μην τα αναφέρω ένα προς ένα…

Με άλλα λόγια, η ψυχή συνοδευόμενη και βοηθούμενη και από το σώμα, συμμετέχουν και τα δύο στις Ιερές Ακολουθίες και επικοινωνεί ο άνθρωπος με τον αόρατο και άυλο Θεό!!!
 
…………………………………………….
 
(Συμπληρωματικά):
 
Παράλληλα απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις, τόσο για το σώμα, όσο και για την ψυχή, ώστε να είναι και τα δύο κατάλληλα για προσευχή. Ώστε:

Α) Για το σώμα (απαιτούνται):
1. Να παραμένει αγνό!
2. Να τηρεί τις νηστείες!
(από σήμερα μέχρι και τις 28 Ιουνίου έχουμε την νηστεία των Αγίων Αποστόλων).
3. Να κρατεί γενικά την σύμμετρο εγκράτεια! Και
4. Να στέκει με συστολή και προσοχή κατά την ώρα της προσευχής!

Β) Για την ψυχή (απαιτούνται):
1. Πνεύμα ταπεινό και συντριβή καρδίας!
2. Να απέχει από την μνησικακία και την κατάκριση του πλησίον!
3. Να συγχωρεί αυτόν που του έφταιξε!
(δεν σημαίνει με τούτο ότι συμφωνεί και με την πράξη του)
4. Να απορρίψει κάθε βιοτική μέριμνα!
5. Να έχει ευχαριστιακή διάθεση! Και
6. Να κλείνει ο νους την σκέψη και την προσοχή του στα λόγια της προσευχής!
(Σημ.: Σ’ αυτό, βοηθά πολύ όταν, προσέχοντας στα λόγια των ιερών Ακολουθιών, πιστεύουμε -κατά τον λόγο του Κυρίου- πως όλα όσα λέγονται κατ’ αυτές, θα έχουν εφαρμογή και στον καθένα μας προσωπικά…)

Εύχομαι ο Κύριος να ελεήσει όλους μας και να μας μυἠσει πώς να προσευχόμαστε…
 
SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate