717 (ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ/ ΧΑΡΑ/ ΛΥΠΗ/ ΑΠΟΤΥΧΙΑ/ ΕΠΙΤΥΧΙΑ)

 
717 (ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ/ ΧΑΡΑ/ ΛΥΠΗ/ ΑΠΟΤΥΧΙΑ/ ΕΠΙΤΥΧΙΑ)
 
Στην γύρω μας φύση, αδελφοί μου, επισυμβαίνουν πολλές κλιματολογικές αλλαγές, διαδεχόμενη η μια την άλλη…
 
Εκεί που έχει όμορφη λιακάδα, ξαφνικά σκοτεινιάζει ο ουρανός και αρχίζουν αστραπές και καταιγίδες, για να τις διαδεχθεί κατόπιν και πάλιν η λιακάδα.
 
Εκεί που η θάλασσα είναι ήρεμη (“λάδι”, που λέμε) ξαφνικά αρχίζουν ορμητικά κύματα και θαλασσοταραχή, για να την διαδεχθεί και πάλιν η ηρεμία.
 
Εκεί που “δεν κουνιέται φύλλο” στην ατμόσφαιρα, ξαφνικά αρχίζουν δυνατοί άνεμοι, σε σημείο που να μπορούν να ξεριζώσουν και ισχυρά δένδρα, για να διαδεχθεί και πάλιν τον αέρα η νηνεμία.
 
Το ίδιο, αδελφοί μου, συμβαίνει και στην πορεία της ζωής μας…
 
Εκεί που έχουμε χαρά, ξαφνικά, ευλόγως ή και χωρίς λόγο, μας κατακλύζει μια σκυθρωπότης, για να την διαδεχθεί ύστερα και πάλιν η γαλήνη και η χαρά.
 
Εκεί που έχουμε διαύγεια πνεύματος και λαμπρά διάνοια, ξαφνικά, σύννεφο καταχνιάς και σκοτισμού σκιάζει το λογιστικό μέρος της ψυχής μας, για να καθαρίσει όμως και πάλιν μετά ο ηγεμόνας νους μας.
 
Εκεί που υπάρχει ειρήνη στο επιθυμητικό μέρος της ψυχής, ξαφνικά, αρχίζει πόλεμος της σαρκός, σε βαθμό που να έχουμε ανάγκη της θείας επεμβάσεως∙ για να επέλθει όμως και πάλιν μετά η ειρήνη των λογισμών και η σωφροσύνη.
 
Ας μην μας τρομάζουν τα πιο πάνω, αδελφοί μου!
Όλ’ αυτά είναι και ονομάζονται αλλοιώσεις, εναλλαγές δηλ. των καταστάσεων, τόσο στα πέριξ ημών όσο και στα εντός μας.
 
Είναι φυσικά και αναμενόμενα φαινόμενα, τα οποία δεν απουσιάζουν και από αυτούς ακόμη τους αγίους!
 
Τα παραχωρεί ο καλός Θεός μας, για να κρατά τον άνθρωπο σε επίπεδο αυτογνωσίας και ταπείνωσης…
 
Αντιλαμβάνομαι, τώρα, πως ο νους σας τρέχει μόνο στις δυσάρεστες αλλοιώσεις.
 
Παραδείγματος χάριν, συνήθως οι άνθρωποι μπροστά σε μια ΑΠΟΤΥΧΙΑ, απογοητεύονται και χάνουν το θάρρος τους!
Γι’ αυτό και συμβουλεύουν, σε τέτοιες περιπτώσεις, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ενδεικνυόμενη νηφαλιότητα.
 
Όμως, επιτρέψτε μου, να προσθέσω εδώ, πως και σε περίπτωση μιας ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί στον εαυτό μας, γιατί, και σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος της πτώσης…
 
Και πάλιν, αν συμβεί να μας επέλθει κάτι που είναι πολύ ΛΥΠΗΡΟ ή να ακούσομε κάτι πολύ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ για μας, τότε, η διάθεση μας αλλάζει επί το χείρον (προς το χειρότερο)… Γι’ αυτό και πάλιν μας συμβουλεύουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον εαυτό μας, ώστε και σε αυτές τις περιπτώσεις, να μην μας καταβάλει η λύπη, η αθυμία ή, το χειρότερο, η απελπισία!
 
Όμως, και εδώ θα προσέθετα, πως αν τύχει και μας συμβεί ένα πολύ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ γεγονός ή τύχει να ακούσομε πολύ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ νέα για μας∙ και πάλιν θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί στον εαυτό μας, γιατί, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, χαλαρώνουμε και ελλοχεύει και πάλιν ο κίνδυνος της πτώσης…
 
Συμπερασματικά:
 
1. μην ξενιζόμαστε, αδελφοί μου, ούτε να τα χάνουμε στις διάφορες επερχόμενες καλές ή κακές αλλοιώσεις…
Ας έχουμε πάντοτε στον νου και στα χείλη το αξιομνημόνευτο, ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ!!!
 
2. Να προσέχουμε, κατ’ αυτές, να μην υποστέλλουμε την αγωνιστική μας σημαία και παράλληλα να φυλάγουμε τους εαυτούς μας από τυχόν πτώση… Και
 
3. Ας μην μας διαφεύγει η αλήθεια, ότι οι ευχάριστες αλλοιώσεις, όπως η πολλή χαρά, οι πολλές επιτυχίες και ο πολύς πλεονασμός, είναι πολύ πιο επικίνδυνες και αποτελούν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ για μας, παρά οι τυχόν δυσάρεστες αλλοιώσεις, όπως οι αποτυχίες, τα δεινά, ακόμη και αυτές οι ανέχειες…(η έλλειψη δηλ. οικονομικών μέσων και πόρων).
 
Τα δεύτερα (οι δυσάρεστες αλλοιώσεις) μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά στον Θεό, ενώ τα πρώτα (οι ευχάριστες) ενδέχεται να ψυχράνουν την σχέση μας με τον Θεό και να μας οδηγήσουν σε πτώση…
 
Εύχομαι να έγινα αντιληπτός σε όλα!
 
Καλή δύναμη και ο Θεός να σκεπάζει, ενδυναμώνει και φυλάγει όλους μας…
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate