031 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
031 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΙΕΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ:
 
1. “Ορθοί ακούσωμεν του αγίου Ευαγγελίου”. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον λόγο του Θεού, ο νους πρέπει να στέκει ψηλότερα από τα γήινα.
 
2. Όταν μιλούμε με τον Θεό πρέπει να το κάνουμε, όχι με ραθυμία, αλλά με ζήλο και γεμάτοι ευλάβεια.
 
3. Το πρώτο σημάδι του ζήλου και της ευλαβείας είναι η όρθια στάση του σώματος αλλά και της προσοχής της διάνοιας. Αυτή είναι η στάση των δούλων στην παρουσία του κυρίου τους.
 
4. Ο εχθρός μας διάβολος καραδοκεί να βρει κατάλληλη ευκαιρία, ώστε να μας αφαιρέσει ότι αγαθό παίρνουμε από την Θεία Λειτουργία. Και εκείνο που τον βοηθεί να το πετύχει αυτό, είναι η δική μας ραθυμία.
 
5. Ο χώρος που μας οδηγεί το ιερό ανάγνωσμα του Ευαγγελίου δεν είναι άλλος από την Πολιτεία της Ουράνιας Βασιλείας. Και αν ο βασιλέας παρατηρήσει κάποιον να μην προσέχει, τον διώχνει από την πόλη.
 
6. Ας ανοίξουμε με πολλή προσοχή της πύλες της διάνοιάς μας και διά της ακοής ας πατήσουμε με φρίκη στα πρόθυρα της Βασιλείας, για να προσκυνήσουμε τον ουράνιο Βασιλέα. Γιατί η Θεία Λειτουργία μας παρουσιάζει ενώπιόν Του.
 
7. Η ειρήνη που μας προσφέρει ο ιερέας είναι η προσφορά της χάριτος προς τους πιστούς, οι οποίοι αγωνίζονται να απαλλαγούν από τα πάθη.
 
8. Όταν η καρδιά θα γαληνεύει και ο νους θα αμεριμνεί, η θεία δύναμη θα μας ξεναγήσει στην αποκάλυψη όσων είναι πιο πάνω από τον ανθρώπινο νου…
 
9. Ο θόρυβος και η αναστάτωση μέσα στις ψυχές δεν προκαλείται από την φύση των εξωτερικών πραγμάτων, αλλά από την δική μας αρρώστια, την αρρώστια της διάνοιάς μας.
 
10. Αν ετοιμάσουμε έτσι την διάνοιά μας, ώστε να τα υποφέρει όλα με ευκολία, τότε θα έχουμε για πάντα αδιατάρακτη την γαλήνη μέσα στην ψυχή μας.
 
11. Ο Θεός, για να επικοινωνήσει μαζί μας, επιζητεί την εσωτερική ησυχία της διάνοιας και του βάθους της ψυχής μας.
 
12. Το Ευαγγέλιο είναι ο λόγος για τον Λόγο του Θεού· τον μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού. Το Ευαγγέλιο είναι η καλή αγγελία του Μυστηρίου της θείας Οικονομίας, ότι ο Θεός κατέβηκε στην γη για να σώσει τον άνθρωπο.
 
13. Ανεκδιήγητα είναι τα αγαθά που μας προξένησε σάρκωση του Λόγου και η εκπλήρωση της θείας Οικονομίας. Ο διάβολος, η κακία και ο θάνατος έχουν καταργηθεί και ο άνθρωπος επανήλθε στην αγκάλη του Ουράνιου Πατέρα και θεώθηκε.
 
14. Ο μόνος αληθινός λόγος είναι ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όλα όσα λέγονται σ’ αυτό είναι αληθινά, ουράνια, σταθερά, ακλόνητα, αναλλοίωτα και αιώνια…
 
15. Η ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου οδηγεί την διάνοιά μας και στη συντέλεια του κόσμου. Γιατί, είπεν ο Κύριος, ότι όταν κηρυχθεί το ευαγγέλιο της Βασιλείας σε όλη την οικουμένη, τότε θα έρθει το τέλος.
 
16. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ετοιμάζονταν οι Κατηχούμενοι να εξέλθουν από το ναό. Γιατί, στην συνέχεια πρόκειται να ιερουργηθεί το άγιο Μυστήριο της Βασιλείας του Θεού· της αιώνιας ευφροσύνης των πιστών, οι οποίοι συμμετέχουν από τώρα στο δείπνο της αιώνιας Βασιλείας…
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 21/01/2024
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate