034 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΥΧΑΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
034 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΕΥΧΑΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ:
 
1. Ο ιερεύς, εκ μέρους του λαού, ευχαριστεί τον κύριο που τον αξίωσε να παρασταθεί μπροστά στο άγιο Του θυσιαστήριο.
 
2. Τον ευχαριστεί ακόμα γιατί τον αξίωσε να καταφύγει στα σπλάχνα των οικτιρμών του και να παρακαλέσει για τα δικά του αμαρτήματα και τα αμαρτήματα του λαού.
 
3. Παράλληλα τον παρακαλεί να τον αξιώσει να τελέσει την φρικτή ιερουργία με καθαρή την μαρτυρία της συνειδήσεώς του.
 
4. Απαιτείται καθαρότης από τον ιερέα, για να μπορέσει να λειτουργεί ακατακρίτως τα φρικτά μυστήρια. Δεν μπορεί δηλ. να αναμιγνύει το σκοτάδι με το φως, ούτε την δυσωδία με τον μύρο· γιατί, κάνοντας έτσι θα κατακριθεί στην αιώνια κόλαση.
 
5. Γι’ αυτό και η ψυχή του ιερέα πρέπει να είναι αγιότερη και καθαρότερη από κάθε άλλη ψυχή… Όμως, τελικά, αυτό που κάνει άξιο το λειτουργό να ιερουργεί την αγία Αναφορά είναι η άβυσσος της ταπείνωσης, με την οποία πρέπει να διακατέχεται!
 
6. Ο ιερέας πρέπει να νοιώθει πολλή συντριβή, γιατί αξιώνεται να προσκαλείται σε κοινωνία και συγγένεια με τον Θεό, δια της μετάδοσης των αγίων και φρικτών Του μυστηρίων!
 
7. Ο ιερεύς επέχει θέση του Χριστού, σε κάθε Θεία Λειτουργία, γιατί ούτε άγγελος ούτε άνθρωπος, αλλά αυτός ο Κύριος είναι που ιερούργησε την σωτηρία του κόσμου και Αυτός είναι και τώρα ( ο Χριστός) που εργάζεται τα πάντα στην Θεία Λειτουργία. Είναι Αυτός που προσφέρει και που προσφέρεται θυσία, για τις αμαρτίες του λαού του.
 
8. Στο τέλος της πρώτης ευχής οι πιστοί ομόφωνα επιφωνούν το Αμήν, ως συμπαράσταση μπροστά στην συντριβή που νιώθει ο ιερεύς κατά την θεία ιερουργία.
 
9. Στην δεύτερη ευχή των πιστών, παρακαλεί και πάλι, και πολλές φορές καθικετεύει ο ιερέας τον Κύριο, όπως καθαρίσει τις ψυχές και τα σώματα όλων μας από κάθε μολυσμό καρκός και πνεύματος…
 
10. Επίσης παρακαλεί να αξιώσει όλους ο Κύριος να έχουν κάθε προκοπή βίου, πίστεως και πνευματικής σύνεσης. Παράλληλα, δε, να αξιώσει όλους να μετέχουν χωρίς καμία ενοχή ή κατάκριση τα άγια Μυστήρια (το τίμιο και πανάχραντο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας).
 
11. Για να μπορέσουμε να κοινωνήσουμε και να δεχτούμε μέσα μας τον Χριστό, θα πρέπει να είμαστε πεντακάθαροι! Δεν μπορεί το σώμα που δέχεται τον Χριστό, να δέχεται και τον διάβολο!
 
12. Δεν μπορούν τα μάτια που βλέπουν να τελούνται τα φρικτά Μυστήρια, να βλέπουν παράλληλα άσεμνα και ασελγή θεάματα! Δεν μπορεί το στόμα που δέχεται τα άγια Μυστήρια, ή τα χέρια και η καρδιά, να υπηρετούν και τον Χριστό και τον διάβολο!
 
13. Πρέπει να είσαι έλθουμε στον μυστικό αυτό γάμο του φρικτού δείπνου, με κατάλληλη στολή. Το αίτημα του γάμου είναι η κατάλληλη πνευματική προετοιμασία και η καθαρότης και γι’ αυτό παρακαλεί στην ευχή, ο ιερέας, να μας αξιώσει να διατηρούμε το σώμα και την ψυχή καθαρά από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος.
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 11/02/2024
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate