035 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΣΟΔΟΣ)

 
 
(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.
 
Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).
 
035 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)
 
ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:
 
1. Με τη Μεγάλη Είσοδο ο Χριστός εισέρχεται στην Αγία Πόλη για να θυσιαστεί.
 
2. Με το Χερουβικό ύμνο η Εκκλησία μάς καλεί να προετοιμαστούμε, αποθέτοντας κάθε βιοτική μέριμνα, για την υποδοχή του Βασιλέως της δόξης.
 
3. Όταν ο άνθρωπος πληρωθεί με τον πόθο του Θεού, δεν ανέχεται και δεν τέρπεται με όσα υποπίπτουν στις σωματικές του αισθήσεις, αλλά δια της πίστεως στρέφεται με ορμή προς τα ουράνια.
 
4. Με τον Χερουβικό ύμνο αποθέτουμε κάθε βιοτική μέριμνα και βαδίζουμε μαζί με τον Χριστό μέχρι τον Γολγοθά.
 
5. Χρειάζεται πίστη για να αποθέσουμε κάθε βιοτική μέριμνα. Όμως ο Κύριος μάς διαβεβαίωσε, ότι όταν εμείς επιποθούμε τη Βασιλεία του Θεού και τον θείο Νόμο Του, Αυτός θα μεριμνήσει για τις υλικές μας ανάγκες.
 
6. Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, ότι η ψυχή που δεν έμαθε να καταφρονεί τα μικρά και τα βιοτικά, δεν θα μπορέσει να θαυμάσει και να γευτεί τα ουράνια.
 
7. Κατά την Θεία Λειτουργία ο Χριστός μας, περιστοιχισμένος από τα αγγελικά τάγματα, εισέρχεται στην Αγία Πόλη, την Ιερουσαλήμ, για να σφαγιαστεί.
 
8. Ο Λειτουργός αναγνωρίζει το θείο μεγαλείο του μυστηρίου στο οποίο καλείται να διακονήσει και παράλληλα ομολογεί την δική του αναξιότητα. Ούτε οι επουράνιες Δυνάμεις δεν είναι άξιες να λειτουργούν το μέγα αυτό Μυστήριο. Προχωρεί όμως ο ιερεύς προς το θυσιαστήριο, στηριζόμενος, όχι στις δικές του δυνάμεις, αλλά στο θείον έλεος και την θεία φιλανθρωπία, η οποία έκανε τον Θεό άνθρωπο.
 
9. Ο ίδιος ο Χριστός, όχι μόνο ήρθε και προσφέρθηκε θυσία άπαξ (μια φορά, δηλαδή) αλλά συνεχίζει να προσφέρεται εις το διηνεκές, σε κάθε Θεία Λειτουργία.
 
10. Σε κάθε Θεία Λειτουργία, ο Χριστός είναι αυτός που προσφέρει, πού προσφέρεται, που δέχεται την θυσία και που διαδίδεται στους πιστούς.
 
11. Ο Χριστός είναι και ο τροφέας, αυτός δηλαδή που προσφέρει την τροφή, αλλά και αυτή η ίδια η τροφή, ο Άρτος της Ζωής.
 
Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:
 
Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 11/02/2024
 
 
Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση:
Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:
 

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate