042 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ)

 

(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.)

Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).

042 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

ΑΝΩ ΣΧΩΜΕΝ ΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩΜΕΝ ΤΩ ΚΥΡΙΩ

 1. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μας ανεβάζει, σαν σε άλλο όρος Θαβώρ, από τα εγκόσμια στο υψηλό όρος της Αγάπης του Πατρός, όπου τελεσιουργείται το Μυστήριο της Κοινωνίας διά του Αγίου Πνεύματος.

 1. Στην ανάβαση μας στον τόπο της Αγίας Αναφοράς, ας ανεβούμε μόνοι, χωρίς τα γήινα και δουλικά πάθη. Και ο Αβραάμ αν δεν έβγαινε έξω των της φύσεως, δεν θα τολμούσε να προχωρήσει στην καθαράν θυσία του Ισαάκ.

 1. “Άνω σχώμεν τας καρδίας”, όπου θα συναντήσει η φιλόθεη ψυχή τον Νυμφίο της Χριστό. Είναι μια θεία Κλίμακα (σκάλα) που ξεκινά από το γήινο θυσιαστήριο, την Αγία Τράπεζα, με πολλές βαθμίδες (σκαλιά) και διαβαθμίσεις, ανάλογα με την δεκτικότητα του Πιστού. Μόνο που το τέρμα της Κλίμακας αυτής είναι αθέατο και απρόσιτο στον άνθρωπο.

 1. Όσο ανεβαίνει η ψυχή, τόσο περισσότερο λαχταρά το ύψος της θείας αναβάσεως. Και γίνεται στους αξίους μια μέθεξη (μετοχή) στο άκτιστο φως της τρισηλίου Θεότητος και συνάμα μια πνευματική “μέθη” με την γεύση του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.

 1. Και η εμπειρία της γεύσεως ενός καλού από τον Θεό, ανάβει την επιθυμία για μέθεξη (μετοχή) σε ανώτερο καλό, που είναι γι’ αυτήν ακόμα κρυμμένο.

 1. “Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω”, προχωρώντας στην τέλεση του Μυστηρίου αυτής ταύτης της Θείας Ευχαριστίας.

 1. Ο καλύτερος τρόπος να φυλάξουμε και να μην χάσουμε τις δωρεές που δεχτήκαμε από τον Θεό, είναι να τις θυμόμαστε πάντοτε και να ευχαριστούμε συνεχώς τον Κύριο γι’ αυτές.

 1. Και πράγματι, η Θεία Ευχαριστία αποτελεί ανάμνηση πολλών ευεργεσιών του Θεού προς το ανθρώπινο γένος, τόσο για τα παρελθόντα, όσο και για τα παρόντα, αλλά και για τα μέλλοντα, που μας έχουν ήδη χαριστεί στην Εκκλησία.

 1. Ευχαριστούμε τον Θεό για θεία δώρα Του και η ίδια αυτή Ευχαριστία αποτελεί ένα καινούργιο δώρο του Θεού.

 1. Και βέβαια, δεν έχει ανάγκη της ευχαριστίας μας ο Θεός (άλλωστε δεν έχει αύτη να προσθέσει τίποτα σ’ Αυτόν, αφού είναι ανενδεής), όμως το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας μας κάμνει πιο οικείους του Θεού· με την θεία Ευχαριστία μπαίνουμε στην οικογένεια του Θεού.

 1. Η συμμετοχή των Πιστών στις προτροπές του ιερέως (“ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω” και απαντούν “άξιον και δίκαιον”) δείχνει ότι συμφωνούν στο να ιερουργηθεί η θεία Ευχαριστία. Άλλωστε, δεν μπορεί ο ιερέας από μόνος του να τελέσει την Θεία Λειτουργία, χωρίς δηλ. την συμμετοχή και την παρουσία των Πιστών.

 1. Έτσι, ο λαός ολόκληρος συμμετέχει στην τέλεση της θείας Λειτουργίας και συμπορεύεται μαζί με τον λειτουργό, τον ιερέα.

Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:

Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 09/06/2024

Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση: Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:

 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate