043 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΑΞΙΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΝ – ΕΠΙΝΙΚΙΟΣ ΥΜΝΟΣ)

 

(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.)

Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).

043 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

ΑΞΙΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΝ – ΕΠΙΝΙΚΙΟΣ ΥΜΝΟΣ

 1. Ο Θεός μας έπλασε από το μηδέν και όταν πέσαμε στα βάραθρα του Άδου, μας ανέπλασε με το άγιο Βάπτισμα και μας ένωσε με την αγία Σάρκα Του (του σαρκωθέντος Χριστού)· και έκανε τα πάντα για να μας αναγάγει πίσω στον Παράδεισο.

 1. Είναι αναρίθμητα τα όσα έκανε για μας ο Τριαδικός μας Θεός (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα)· αναρίθμητες οι προς εμάς ευεργεσίες Του, τόσο οι γνωστές, όσο και οι άγνωστες.

 1. Τέλος, σαν επιστέγασμα, μας χάρισε να τελούμε καθημερινά την Θεία Ευχαριστία, η οποία είναι μια Λειτουργική ανάμνηση των πιο πάνω καλών και συνάμα η διά μέσου της Θείας Κοινωνίας Μυστηριακή μας ένωση με τον Χριστό.

 1. Επιπλέον, σε κάθε Θεία Λειτουργία συλλειτουργούμε με τις δεκάδες χιλιάδες Αγγέλων και Αρχαγγέλων και λοιπών επουρανίων αγγελικών τάξεων.

 1. Στην ευχή της ευχαριστίας (μετά το “Άξιον και δίκαιον”) ευχαριστούμε τον Θεό για ολόκληρο το έργο της θείας Οικονομίας.

 1. Δεν έπαψε ο σαρκωθείς Θεός μας, ο Χριστός, να κάνει τα πάντα, ώσπου τον αντίπαλο και εχθρό του Θεού άνθρωπο, τον ανέβασε στον ίδιο τον Θεό (τον εαυτό Του) και τον έκανε φίλο Του…

 1. Ο Χριστός μας, ο νέος Αδάμ, σαν αντιπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, προσέφερε στον Θεό Πατέρα Του το μεγαλύτερο και ωραιότερο δώρο, το Σώμα Του. Και τόσο πολύ άρεσε στον Ουράνιο μας Πατέρα η προσφορά αυτή, καθώς και ο προσφέρων την προσφορά, που κάθισε πλέον την ανθρώπινη στο δεξιά της δόξης Του.

 1. Είναι αλήθεια, ότι δεν υπήρχε κατώτερο σημείο διαφθοράς για να κατεβεί ο άνθρωπος από εκείνο που κατέβηκε, με τες συνεχόμενες πτώσεις του, αλλ’ ούτε ψηλότερο πάλι σημείο για να ανεβεί, από εκείνο που τον ανέβασε ο Χριστός, δηλ. στον θρόνο του Θεού.

 1. Με το μυστήριο της θείας Οικονομίας ο παντοδύναμος, ο αθάνατος, ο μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος Θεός κατέβηκε από το ύψος της δόξης Του στην γη και έγινε άνθρωπος, για να μας αναπλάσει (τους διεφθαρμένους από την αμαρτία), να μας ζωοποιήσει (εμάς τους τεθανατωμένους), να μας καθαρίσει από την προπατορική και τις μετέπειτα από αυτήν αμαρτίες και να μας ανεβάσει στους ουρανούς.

 1. Ο Θεός θα μπορούσε να ορίσει Αγγέλους να τελούν το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, οι οποίοι και είναι πεντακάθαροι. Όμως η αγάπη Του αξιώνει εμάς τους ανθρώπους να την τελούμε και δέχεται από τα αμαρτωλά μας χέρια την αναίμακτη αυτή θυσία.

 1. Είναι καλό να ευχαριστούμε πάντοτε τον Θεό και για όλα! Λέει ο άγιος Ισαάκ, ότι η ευχαριστία εκείνου που παίρνει κεντρίζει αυτόν που δίνει, να δώσει δωρήματα μεγαλύτερα από τα προηγούμενα.

 1. Και πράγματι, ούτε ο Θεός θα παύσει ποτέ να ευεργετεί τον άνθρωπο ούτε και ο άνθρωπος θα παύσει ποτέ να ευεργετείται και να πλουτίζεται από τα χαρίσματα του Θεού.

 1. Ο άγιος Μάξιμος γράφει ότι ο επινίκιος τρισάγιος ύμνος είναι η φανέρωση της ενότητας του ουρανίου και επίγειου κόσμου, επειδή ψάλλεται και από τους δύο μαζί κατά την θεία Λειτουργία.

 1. Ο επινίκιος αυτός ύμνος, που ψάλλεται στην θεία Λειτουργία, είναι και δοξολογία και προφητεία συνάμα. Δοξολογία για όσα τέλεσε για μας ο Θεός και προφητεία για την δεύτερη, οριστική και τελική νίκη του Χριστού στην Οικουμένη.

Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:

Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 16/06/2024

Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση: Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:

 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate