044 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΠΙΝΙΚΙΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ)

 

(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.)

Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).

044 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

ΕΠΙΝΙΚΙΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

  1. Ο επινίκιος ύμνος είναι συνένωση του τρισαγίου αγγελικού ύμνου, που άκουσεν ο προφήτης Ησαΐας και του ύμνου με τον οποίο ο λαός υποδέχθηκε τον Χριστό μπαίνοντας στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.

  1. Ο ουρανός και η γη ενώνονται τώρα στην Θεία Λειτουργία. Άγγελοι και άνθρωποι συνδοξολογούν τον Κύριο. Τόσο το αισθητό, όσο και το νοητό σύμπαν έχουν βρει το ένα και μοναδικό κέντρο τους, τον θρόνο του Θεού· το υπερουράνιο Θυσιαστήριο.

  1. Η φωνή του επινίκιου ύμνου της θείας Λειτουργίας είναι και των αγγέλων και των ανθρώπων, χάρη σ’ Εκείνον που ένωσε τα δύο εις ένα.

  1. Η Θεία Λειτουργία φανερώνει το μέτρο της θείας αγάπης: Το μέγεθος του δώρου του Πατέρα προς τον κόσμο, φανερώνει και το μέγεθος της αγάπης Του γι’ αυτόν: Πράγματι, τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωκε τον μονογενή Του Υιό εις θυσίαν, ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν να μην χαθεί, αλλά να έχει ζωήν αιώνιον…

  1. Ο Θεός μας τράβηξε κοντά Του, με τον θάνατο του μονογενούς Του Υιού. Και η αγάπη Του αυτή δεν ήταν απάντηση κάποιας δικής μας αγάπης (αφού εμείς ζούσαμε ήδη σε μια άθλια κατάσταση, αποξενωμένη από τον Θεό). Αλλά Αυτός πρώτα μας αγάπησε, και απέστειλε τον Υιό Του ιλασμό για τις αμαρτίες μας.

  1. Η Θεία Ευχαριστία δεν είναι εικόνα ή τύπος θυσίας, αλλά θυσία πραγματική και αληθινή. Πριν τον καθαγιασμό, ο άρτος είναι και θεωρείται αθυσίαστος. Με τον καθαγιασμό, ο άρτος μεταβάλλεται σε θυσιασμένο, γιατί βρίσκεται ευθύς εμπρός μας ο Χριστός σφαγιασμένος, πάνω στο Άγιο Δισκάριο και με το αίμα Του χυμένο στο άγιο Ποτήριο!

  1. Η θυσία του Γολγοθά είναι ταυτόσημη με την θυσία της Θείας Ευχαριστίας· γιατί, τον ίδιο Χριστό προσφέρουμε σφαγιασμένο. Η θυσία είναι η μία, αυτή που προσφέρθηκε άπαξ και διαιωνίζεται τώρα διά της Θείας Λειτουργίας…

  1. Στην Θεία Λειτουργία μας προσφέρεται η δυνατότητα να ζήσουμε μυστηριακά το γεγονός του σταυρικού θανάτου του Κυρίου. Μετέχοντες στην Ευχαριστία (στην Θεία Κοινωνία) γευόμαστε τους καρπούς της θυσίας του Χριστού.

  1. Διά του Σταυρού, ο θάνατος καταργήθηκε, η ανάσταση δωρήθηκε στους ανθρώπους, οι πύλες του παραδείσου ανοίχτηκαν και εμείς οι Χριστιανοί γίναμε τέκνα Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας Του…

  1. Πόση δύναμη έχει η σταυρική θυσία του Χριστού, που προεκτείνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία! Λίγες σταγόνες αίματος αναδημιουργούν τον κόσμο ολόκληρο και φέρνει τους πιστούς σε μία ενότητα. Αυτή η ενότητα θα συνεχίσει και στην άλλη ζωή…

Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:

Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 30/06/2024

Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση: Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate