039 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΕΚΤΕΝΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ)

 

(Για άνοιγμα στο YouTube, πατήστε πάνω στην εικόνα.)

Για Full screen στο YouTube πατήστε το τετραγωνάκι, μετά που θα ανοίξει, κάτω δεξιά).

039 ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Μελέτη του βιβλίου «Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» (Ιερομονάχου Γρηγορίου – Άγιον Όρος)

ΕΚΤΕΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

 1. Τα καλά και συμφέροντα που ζητούμε από τον Κύριο να μας χαρίσει, δεν είναι αυτά τα οποία ο κόσμος, που ζει έξω από την Εκκλησία του Χριστού, ζητεί. Ωστόσο, και μείς οι ίδιοι, αρκετές φορές δεν γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που πρέπει να ζητούμε από τον Θεό.
 1. Στους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους υπήρχαν Χριστιανοί που είχαν το χάρισμα της “Ευχής”, δηλ. τους ενέπνεε το Άγιο Πνεύμα, τι να ζητούν εκ μέρους των Πιστών στην Σύναξη της Εκκλησίας.
 1. Πράγματι, πολλά είναι από αυτά που μας συμφέρουν και δεν τα ξέρουμε και, αντίθετα, ζητούμε όσα δεν μας συμφέρουν.
 1. Μερικοί πιστοί διερωτώνται, αφού είμαι παιδί του Θεού, γιατί δεν μου δίνει αυτό που Του ζητώ; Ακριβώς, επειδή είσαι παιδί του θεού δεν σου δίνει αυτό που ζητάς, γιατί δεν ζητάς αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που σε βλάπτει.
 1. Ο διάκονος ή ο ιερέας, ζητεί από τον Θεό, εκ μέρους των Πιστών, “τα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών”. Και πρώτον και κύριο, τον Άρτο τον Ουράνιο, το Ένα και μοναδικό που μας συμφέρει, τον Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
 1. Επίσης, η ειλικρινής μετάνοια καθαρίζει τις ψυχές μας και μας ανοίγει τον δρόμο προς αιώνια και ατελεύτητο ζωή, η οποία βιώνεται ήδη από αυτή την ζωή και κυρίως μέσω της Θείας Λειτουργία.
 1. Χριστιανά και ανεπαίσχυντα (αντρόπιαστα) τέλη της ζωής μας ζητούμε στην Θεία Λειτουργία. Πράγματι, ο Πιστός που μετανοεί, δεν φοβάται, δεν ανησυχεί για το μέλλον ούτε τρέμει στην ενατένιση των τελευταίων στιγμών του εγκόσμιου βίου του.
 1. Υπάρχουν τριών ειδών γεννήσεις στην ζωή των Πιστών: Πρώτη, η γέννησή τους από την μήτρα της βιολογικής τους μητέρας. Δευτέρα, η αναγέννησή τους από την Μήτρα της Εκκλησίας, την αγία Κολυμβήθρα. Και τρίτη γέννηση, η μετάβασή τους από τα λυπηρότερα της παρούσης ζωής στα ευτυχέστερα της καινούργιας μετά θάνατον Ζωής…
 1. Όταν οι Χριστιανοί της εποχής του αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, προσπαθούσαν να γλυτώσουν τον Ιερομάρτυρα από το Μαρτύριο, αυτός τους έλεγε: “Σας παρακαλώ, αφήστε με να ζήσω”, και εννοούσε, αφήστε με να πεθάνω μαρτυρικά για τον Χριστό και να ζήσω μαζί Του, απολαμβάνοντας την μετ’ Αυτού παρουσία μέσα στο άπλετο Φως της θεϊκής παρουσίας.
 1. Ο ιερέας, στην Ευχή που λέγει μετά την εναπόθεση των Τιμίων Δώρων πάνω στην Αγία Τράπεζα, παρακαλεί τον Θεό να δεχθεί την αναίμακτη αυτή θυσία, για τις αμαρτίες του Κλήρου και τα αγνοήματα των Πιστών. Γιατί, και το πιο μικρό σφάλμα, έστω και από άγνοια, εκ μέρους του ιερέως βαρύνεται πολύ περισσότερο από τα λάθη που γίνονται εκ μέρους των Πιστών, τα οποία και ονομάζει αγνοήματα. Και αυτό, λόγω του μεγάλου αξιώματος που φέρει ο ιερέας.
 1. Παράλληλα, ο ιερέας παρακαλεί να έρθει το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει μέσα του και μέσα στον πιστό λαό και να γίνει ευπρόσδεκτη η θυσία ενώπιόν Του.
 1. Μετά ακολουθεί η μετάδοση από τον ιερέα (γράφε, του Χριστού) της ειρήνης προς τους Πιστούς, που είναι το θεμέλιο της εν Χριστώ ζωής και ο δρόμος προς την Αγάπη, τόσο του Θεού, όσο και των ανθρώπων. Η ειρήνη του Χριστού είναι η μητέρα όλων των αγαθών.

Σημ.: Για να έχετε όλες τις περιλήψεις στην Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (αρχίζοντας από την Ερμηνεία αρ. 11) πατήστε:

Περιλήψεις Ερμηνείας Θείας Λειτουργίας (κλικ)

Κυριακή 19/05/2024

Για να ταιριάσει στην οθόνη του κινητού σας, δείτε το σε ‘πλήρη οθόνη’ (fullscreen) είτε πατώντας διπλό κλικ (double click) πάνω στην εικόνα είτε πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά του βίντεο, αφού πατήσετε πάνω στην εικόνα· είτε ακούγοντας την στο YouTube, πατώντας κάτω αριστερά στο “Watch on YouTube“.

Σημείωση: Εάν τα γράμματα στο βίντεο δεν φαίνονται καθαρά, πατήστε πάνω στον οδοντωτό τροχό (στο PC), κάτω δεξιά, και αυξήστε το quality (ποιότητα) και μετά Refresh (F5).

Στο κινητό, θα βρείτε το quality (ποιότητα) πατώντας στις 3 κάθετες γραμμούλες πάνω δεξιά.

Καλή ακρόαση και καλή εμπέδωση…

Το YouTube κανάλι μας:

 

- Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο viber, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
- Πατήστε στο κουμπί “Viber” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και Ρωσική   έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

– Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποίηση στο κινητό σας, όταν γίνεται μια νέα Ανάρτηση στην Ιστοσελίδα μας ή όταν   στέλνουμε κάποιο μήνυμα στο WhatsApp, εγγραφείτε στην Κοινότητα “ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ”:
– Πατήστε στο κουμπί “WhatsApp” και μετά Άνοιγμα εξωτερικής εφαρμογής. (Υπάρχει αντίστοιχο σε Αγγλική και   Ρωσική έκδοση, πατώντας στην αντίστοιχη σημαία πάνω δεξιά).

SSL Πιστοποιητικό Ασφαλείας  SSL Security Certificate